Nyaralás, utazás: rengeteg új hely, temérdek új élmény. Egyik helyről megyünk a másikra, gyakran változik a program. Ha utazás közben is rendben tartod a felszerelésed, nem ér meglepetés: bármilyen helyzetbe is kerülsz, biztosan tudsz fotózni. Nem veszítesz időt keresgetéssel, rendezgetéssel.

A felszerelés rendben tartása persze időt igényel. Ugyanakkor: a rendben tartott felszereléssel sok időt is nyerhetsz! Ha a géped körül minden rendben van, könnyebb elkapni az izgalmas pillanatokat, megörökíteni a váratlan eseményeket.

Az alábbi 7 jó tanácsot persze nem csak utazás alatt lehet követni: ha mindig figyelsz a felszerelésedre, akkor utazás alatt sem kell más rutin szerint élned. Kevesebb probléma a felszereléssel, több idő a fotózásra!

1, Mentsd le a képeket

Nincs rosszabb, mint megérkezni egy gyönyörű helyre, és rájönni: nincs elég hely a memóriakártyán.
Ha az utazáshoz magaddal viszed a saját laptopodat, háttértárolódat akkor nagyobb a szabadságod ezen a téren, és bármikor lementheted az értékes fájlokat. Ha nem, akkor más számítógépére kell hagyatkoznod.

Velem is előfordult már, hogy tönkrement egy memóriakártya. Ez akkor is bosszantó, ha csak egy napnyi képmennyiség van rajta, bele se merek gondolni, mi történik, ha a teljes nyaralás képanyaga tűnik el. A rendszeres mentés mellett az is fontos, hogy legyen elegendő memóriakártyád: így, ha egy tönkremegy, még mindig van elegendő tárhelyed fotózni.

Egy-egy különleges helyen könnyen az elsütőgombon ragadhat az ujjad: pár óra, és akár több száz kép is készülhet. Ilyenkor igazán fontos, hogy biztonságosan le tudd menteni a fotókat.

2, Töltsd fel az akkumulátorokat

Akárcsak a mentés, az elemek feltöltése is lényeges. Amikor van lehetőséged, töltsd fel őket: így elkerülheted, hogy a legrosszabb pillanatban merüljön le az akkumulátor. Egyszerű, napi rutinnak tűnik, melyről sajnos gyakran elfelejtkezünk.

Fontos, hogy legyen pót-akkumulátorod, de legalább ilyen fontos, hogy rendszeresen legyenek feltöltve. Lemerült akkumulátorral állni a világ legszebb helyén: ugye nem akarod megtudni, milyen érzés?

3, Amit ma megtehetsz…

Unalomig ismételt közmondás: de igaz. Ha van időd rendbe tenni a felszerelést, ne halogasd. Másnap reggel, amikor indulsz napfelkeltét fotózni, hálás leszel a szorgalmas énednek: egy eséllyel több, hogy ne késd le a legszebb korai fényeket.

Pakold össze a fotóstáskát, ellenőrizd az akkumulátorokat és a memóriakártyákat. Amikor időszűkében vagy, ez a pár perc sokat fog jelenteni.

Ha másnapra valamilyen speciális felszerelés kell, akkor azt is készítsd elő, pakold be a fotóstáskába. Ha minden egy helyen van, semmit sem fogsz otthon hagyni.

4, Mindennek legyen helye

Ha már kitapasztaltad a fotóstáskát, akkor legyen mindennek fix helye – és ragaszkodj ehhez. Mindig mindent ugyanoda tegyél vissza. Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy a felszerelést keresgetned kelljen a táskádban.

Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen eseményen fotózol (akár egy családi születésnapon): gyorsan történnek az események, azonnal kell reagálni, közben objektívet váltani, vaku távkioldót megkeresni, memóriakártyát vagy akkumulátort cserélni. Sietni kell: ha nem kell keresgetned a dolgokat, akkor jóval hatékonyabban tudsz majd fényképezni.

A fotóstáska legpraktikusabb elrendezését idővel mindenki kitapasztalja: ehhez idő és gyakorlat kell. Járj el fotósétákra, használd minél többet a teljes felszerelésedet, így lesz módod kitapasztalni a legoptimálisabb elrendezést. Ez a gyakorlat sokat fog segíteni utazáskor!

5, Tartsd tisztán a felszerelésedet

Rendszeresen tisztítsd meg a felszerelésedet. Ez különösen akkor fontos, ha poros vagy szennyezett helyen fotózol (persze máskor sem árt). Ha nincs por a gép belsejében vagy piszokfolt az objektíven, akkor eggyel kevesebb feladat vár rád az utómunka során. Ne csak a fényképeződet, hanem a fotóstáska belsejét is tisztítsd ki rendszeresen. A táska kis zugaiban gyakran összegyűlik a por, ami hosszú távon a felszerelést is összepiszkítja.

Ha tudod, hogyan kell, akkor a gép szenzorát is tisztíts meg. Amennyiben nem ismered a módját, akkor időről-időre vidd el egy szakszervizbe, bízd szakemberre ezt a feladatot.

6, Fotós és nem fotós: válaszd külön

Utazáskor sok holmi van velünk. Figyelj rá, hogy minden holmid biztonságosan legyen elhelyezve, lehetőleg úgy, hogy ne keveredjen össze a fotós felszereléssel. Így biztosan nem zavar majd a fotózásban. A rendezettség akkor lesz különösen fontos, ha a körülmények nem egyszerűek: kenutúrán, sárban, hóban, sziklamászás közben.

Nem csak a fotós felszerelést nem kell keresned: az útlevelet, repülőjegyet is gyorsan elő tudod venni, ha a helyzet úgy kívánja.

7, Rendezd a fájlokat

Ha már az utazás alatt elkezded rendezni a képfájlokat, akkor a képek kiválogatása, szerkesztése sokkal kevesebb időt vesz igénybe. Profiknál elengedhetetlen, hogy minél hamarabb kész képanyaguk legyen, de hidd el: egy családi nyaralás tengernyi képe is rendezésre szorul.

A rengeteg feladat gyakran kedvét szegi a kezdő fotósoknak, de ha lépésekre bontod a rendezést, akkor könnyebb a végére járni. Idővel a gyakorlatod is meglesz, és egyre hatékonyabban tudod végezni ezt a munkát. Rendszerezd a képeket akár már az utazás alatt (ha sokat fotózol, akkor naponta!) és így hamarabb tudod megosztani másokkal a gyönyörű tájakat, különleges élményeket.

Bár azért utazunk, hogy pihenjünk, de az utazás sok stresszel is jár. A rendben tartott felszerelés, a pontos tervezés sokat segít, hogy önfeledten élvezhessük a fotózást (meg persze az utazást)!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)