A fotózás sokféle érzelmet vált ki az emberekből. Elővenni régi képeket, felidézni emlékeket: csodás. Egy nagy halomnyi régi képet rendbe rakni, millió jpeg-fájl közül megkeresni azt, amit akarunk: frusztráló.

Kétségkívül sokkal többet fotózunk napjainkban, mint 20 éve, a filmes korszakban. A memóriakártya könnyen cserélhető, a tárhely szinte végtelen. Ma már senki sem számolgatja, hogy vajon a nyaralás utolsó napjára marad-e még hely a filmen. Csak kattintunk, ha kell, akkor többször egymás után, és majd a nyaralás után válogatunk. A fotók mennyisége azonban sokakat frusztrál: nehéz megkeresni, amit akarunk, a rengeteg kép átláthatatlan, rendezetlen.

A frusztráció oka, hogy rosszul kezeljük a képeinket. Tanítványokkal, más fotósokkal való beszélgetésekből kimazsolázgattam a 6 leggyakoribb hibát, amit képrendezés közben elkövetünk. Összegyűjtöttem egy posztba, plusz azt is elmondom, mi a megoldás!

1, Sok fotó

Mindenki fényképez. Bármivel, bárhol tudunk fényképezni. Bárki tud fényképezni. Folyton fénykép készül rólunk, folyton fényképet készítünk másokról. A most születő gyerekek minden lépését dokumentálják a szülők. Róluk közel sem készült ennyi kép, és mégis élnek. Elgondolkodtató, nem?

Több tízezer kép vesz körül minket. Hivatásos fotós vagyok: el tudod képzelni mennyi fotót készítettem az elmúlt években? Százezres nagyságrendű csak a családi fotóalbumom.

Segíteni szeretnék. Azt szeretném, ha a fotózás öröm maradna, nem gond és problémaforrás. Amikor fotózol, gondolj arra, hogy miért fotózol. Mi a célod a képpel? Erre koncentrálj, hogy mindig megtaláld az örömet a fényképezésben.

Hagyd a cél nélkül kattintgatást: örökítsd meg a nyaralás hangulatát, a fontos pillanatokat. Építsd fel magadban a történetet, amit a képekkel el akarsz mondani, és csak utána fotózz. Amikor 1, 2 vagy 15 év múlva megnézed a képeidet, idézzék fel az esemény már elfeledett hangulatát.

2, Sok eszköz

A képek rendezése egyetlen eszközön is nehéz lehet, de ha sokfelé tárolod őket, akkor valóságos rémálom. Néhány kép a telefonon, pár kép még az iPaden, másik tableten, PC-n és laptopon….

Bárhol és bármivel készíted a képet, figyelj arra, hogy egy helyre mentsd le őket. Ne hagyj képeket a memóriakártyán! Ha nem elegendő a tárhely a laptopon, akkor legyen külső meghajtód, amit a képek rendezésekor csatlakoztatni tudsz.
Legyen egy napod a héten (vagy legalább kéthetente 1), amikor rendet teszel a képeid között: minden képet ments le egy helyre, és rendszerezd őket. Az én módszerem az, hogy a legfrissebb, rendezésre, utómunkára váró képek a laptopon vannak, az összes többi pedig egy (az én esetemben több) külső háttértárolón.

3, Biztonsági mentés

Egyes felmérések szerint az emberek 60%-a nem készít biztonsági mentést a képeiről. Ez tragikus. Egyszer minden tönkremegy. Igen a Te laptopod, tableted, memóriakártyád is tönkre fog menni.

Velem is megesett: drága lecke volt. Egyik külső tárolóm ment tönkre. A javításon több szakember is dolgozott, és végül sikerült a képek egy részét visszanyerni. Nem volt olcsó a javítás: és mivel akkoriban nem is volt nagy rend a képeim között, igazából fogalmam sincs, hogy mi tűnt el végleg.

A lényeg: minden képedről legyen biztonsági másolat. Legyen külső tárolód ÉS mentsd le felhőbe is a fotókat. Így, ha bármi történik, biztos lehetsz benne, hogy van másolat a képről.

4, Törölj!

Gyakran hallom, hogy valaki fél képeket törölni. Ez hiba. Nem győzöm hangsúlyozni: sok fotót készítünk. Azt tanácsolom, hogy válogasd ki a legjobbakat, a többit pedig töröld bátran. Nincs szükség homályos, rosszul sikerült képekre. Nem kell 80 kép a labdával játszó macskáról, a buborékot fújó gyerekről vagy a söröző barátokról. Légy igényes, válaszd ki a legjobbakat, és töröld a többit.

Azokat őrizd meg, melyek érzelmeket mutatnak, történetet mondanak. Látszik rajta az, akinek kell. Amelyik éles, kellőképp világos. Légy szigorú magaddal és képeiddel is!

Ha kinyomtatod a képeket vagy fotókönyvet készítesz, akkor ezzel a válogatással máris közelebb vagy a célodhoz!

5, Rendszer

Amikor elkezdtem rendszerezni a képeimet, akkor túl bonyolult rendszert találtam ki. Minden egyes kis eseménynek, alkalomnak külön mappát csináltam. Sok-sok mappám és almappám lett, és bármit kerestem, ezeket végig kellett kattintgatni. Utáltam. Ha viszont nem rendszereztem, még rosszabb lett a helyzet.

Most évenként van mappám, benne dátumonként egy újabb. A mappát úgy nevezem el, hogy kiderüljön mi van benne (pl 20160720 Balaton). Egyszerű és nagyszerű. Mivel nagyjából emlékszem, hogy mikor készítettem a képeket, így gyorsan meg tudom találni, amit akarok.

Nem állítom, hogy mindenkinek ez a legjobb megoldás: gondold végig, hogy neked mi a rendszered. Lehet címkézni a fotókat, kulcsszavakat megadni – fontos, hogy a rendszer kialakítása előtt tudd mi a célod a fényképekkel. Hogyan fogsz keresni, mire használod a képeidet. A Te rendszered, hozzád kell alkalmazkodnia.

Találj egy jó szoftvert, amit könnyen tudsz kezelni és segít a képek rendezésében. Ha egyszerű a képek rendezése, akkor szívesebben állsz neki a feladatnak.

6, Nyomtatott képek hiánya

Azt gondolod, hogy a digitális világban már nincs szükség papírképre? Szerintem igen. Ha a fenti pontokat követed és időről-időre rendszerezed a képeket, akkor nem lesz kínszenvedés kiválogatni néhány képet nyomtatáshoz.

Mi tart össze egy családot? Jó kérdés. Egyesek szerint az, ha a jó emlékeket újra és újra felidézzük, elmeséljük. Erőt ad a nehéz időszakokban. Az a család, melynek vannak közös szép emlékei, nehezebben bomlik fel. Egy fotóalbum: tökéletes a nosztalgikus hangulathoz. Bármikor fellapozható, sok év múlva is levehető a polcról. A papírképhez érzelmileg jobban kötődünk, mint a digitálishoz.

Van, akinek egy klasszikus fotóalbum is elég: csak kinyomtatja a képeket, berakja, feliratozza és kész. Mások komplett albumot szeretnek, ahova a lepréselt virágok, belépőjegyek, apró emlékek is beférnek. Van, aki digitálisan szerkeszt fotókönyvet.

Mielőtt nekiállsz, gondold át Te milyen albumot szeretnél. Készíts tervet, ennek megfelelően válogasd és nyomtasd ki a képeket, vegyél albumot, gyűjts emlékeket.

A lényeg: ne hagyd, hogy a képek legyőzzenek. Fotózz céllal, válogass szigorúan, alakítsd ki a saját rendszeredet. Így öröm marad a fényképezés, nem gond!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)