Ezúttal nem hasznos tippeket gyűjtöttem egy posztba, még csak nem is a fényképező beállításait próbálom elmagyarázni. A fotózás nem (csak) munka: sokunk számára szórakozás, hobbi is. A sok komolyság után most legyen a szórakozásé a főszerep. Keressük meg a humort a fotózásban!

1, Elég egy mosoly

A humor nem jelenti mindenkinek ugyanazt: a legeslegviccesebb képekkel sem fogsz mindenkit harsány kacajra késztetni. A fotó egész egyszerűen nem ez a műfaj: a humoros fényképek mosolyt fakasztanak, de nem feltétlenül nevettetnek.

2, Csak kattints

Ha követed a blogomat, akkor már neked is egyértelmű: komolyan veszem a fotózást. Fontosnak tartom a pontos beállítást, hogy ismerd a géped technikai hátterét, tudását. A humoros képek esetében nemhogy a gépet beállítani nincs idő, hanem sokszor a fényképezőt sem tudod előkapni. A gyerek egy vicces mozdulata, egy mókás helyzet bármikor adódhat, ilyenkor azzal kell kattintani, ami kéznél van. Nincs aranymetszés a kompozícióban, nincs pontos expozíció: csak katt és kész!

3, Használd ki a lehetőséget

A kedvenc idézetem világ legjobb jégkorongozójának tartott kanadai hokistól, Wayne Gretzkytől származik. Valahogy így hangzik: „Ha nem ütöd el a korongot, akkor biztosan nem fogsz gólt lőni.”
Eredetileg jégkorongozók számára elhangzott tanács a fotózásra is teljesen igaz. Vannak olyan pillanatok, amikor nem kell gondolkodni, szerkeszteni, csak exponálni. Vesztenivalód nincs, nyerhetsz viszony néhány mosolyt!

4, Ne bonyolítsd

A fenti pontot folytatva: nem kell túl sokat gondolkodni. Ha valamit viccesnek találsz, csak emeld fel a gépet és kattints. Nem biztos, hogy másnak is vicces lesz, nem biztos, hogy mindenki nevetni fog rajta, de számodra érdekes és mókás, akkor fényképezd le. Nem kell túlbonyolítani!

5, Jó szórakozást

A humoros fotóid közül nem lesz minden kép nagyon fontos a számodra. Nem fogod kitenni a falra; de ahányszor előkerül, mosolyt csal az arcodra. Van, hogy előre látható a humorforrás a képen: mondjuk egy vicces felirat esetében. Az is előfordul, hogy csak utólag találsz valami vicceset a képen: a digitális technika előnye, hogy semmit sem kockáztatsz. Fényképezz bátran!

Mi lehet a humor forrása?

Bármi: gyerekek, mosolyok, mókás arcok, egymásra reagáló képrészletek, beállított képek, megszerkesztett fotók, a valóság eltorzítása, furcsa emberi tettek, vicces feliratok. Ez az írás csak kiindulópont: ötletadó, hogy megpróbálj humort keresni és találni magad körül és bátran megörökíteni azt.

Fontos: a humor nem lehet sértő másokra nézve. Figyelj mások érzéseire, tartsd tiszteletben azokat!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)