Több posztban is beszéltünk már a manuális beállításokról. Ha eddig automata módban fotóztál, akkor elsőre valószínűleg elveszve érzed magad a sok lehetőség között. Ma az induláshoz szeretnék segítséget adni. Választ arra a sokszor feltett alapkérésre: mit kell először beállítani a fényképezés során?

A helyes expozícióhoz be kell állítanod a rekeszt, a zársebességet és az ISO-t: ezt a három értéket kell egyensúlyba hoznod. Egyszerűen hangzik, de hogyan kell nekiállni a beállításnak? Melyik értékkel célszerű kezdeni? Melyik a legfontosabb?

Amikor a rekesz legfontosabb

A rekeszérték határozza meg a fénykép mélységélességét, azaz ezáltal állítható be a fotó éles területének mértéke.

Portréfotózáskor általában az a cél, hogy a modell arca szép éles legyen, a háttér viszont elmosódott. Ilyenkor a rekesz értéke az elsődleges, minden mást ennek kell alárendelni. Hasonló a helyzet, ha tájképet fotózol: mivel a kép legnagyobb részének az éles tartományban kell lennie, ilyenkor is a rekesz beállítása a legfontosabb. A legtöbb esetben egyébként a rekesz beállításával célszerű kezdeni!

A következő lépés meghatározni az optimális rekeszértéket. Nincsenek kőbe vésett szabályok, de azért adok néhány támpontot.

Portré (vagy bokeh-fotókhoz): valahol F1.4 -F5.6 között, függően attól, hogy mennyire szeretnéd elmosni a hátteret, milyen közel vagy a modelledhez, és milyen objektívet használsz.

Tájkép (ha fontos, hogy minden éles legyen a képen): F11 és F22 között lesz az ideális érték. A pontos szám az adott helyzettől függ, azaz hogy milyen messze vannak egymástól a kép egyes elemei.

Csoportképek vagy elkapott fotók: F5.6 és F11 közötti rekesz elegendő lesz ahhoz, hogy mindenki éles legyen a fényképen. Ezek azok a helyzetek, amikor valószínűleg az automata rekeszállítás lesz a legjobb megoldás.

Makrófotók: ha makróobjektívvel dolgozol, akkor magas rekeszértékkel kell dolgoznod, hogy kifejezetten kicsi mélységélességet érj el. Kezdj F14-nél!

Amikor a zársebesség a legfontosabb

A zársebességgel állítod be, hogy a fényképeződ szenzorja mennyi ideig kapjon fényt. Ez segít megfagyasztani vagy éppen ellenkezőleg, elmosni a mozdulatot. Ha mozgást akarsz a képen megörökíteni, vagy a modelled mozgásban van, akkor a zársebesség beállítása lesz az első és legfontosabb. Ha az iskolai sportversenyen fényképezel, akkor ki kell merevíteni a pillanatot. Akkor is a zársebesség beállítása az elsődleges, ha a mozgást éppen az elmosódottsággal szeretnéd jelezni: mondjuk vízesés fotózásakor.

És mi a helyzet az ISO-val?

Ha nagyon kevés a fény áll rendelkezésre a fényképezéshez, akkor célszerű először az ISO értékét megadni, és ezután beállítani a rekeszt és a zársebességet. Alapvetően célszerű az érzékenységet minél alacsonyabb értéken tartani, hiszen magas ISO esetén a képzaj mértéke is zavaró lehet. Ha a kép nem alulexponált, vagy nincs rajta nem kívánt bemozdulás, akkor nem szükséges növelni az érzékenységet.

A legjobb megoldás

Nincs egyetlen „legjobb” megoldás: a fényképező beállítása azt jelenti, hogy a három változó (rekesz, zársebesség, érzékenység) között egyensúlyozol, miközben megkísérled azt a képet lefotózni, amit elképzeltél.

Ha manuális módban fényképezel, akkor először gondold végig, hogy mi a célod a képpel, és melyik beállítás a legfontosabb a kívánt eredmény eléréséhez. Ha a rekeszérték a legfontosabb, akkor állítsd be először azt, majd utána a zársebességet és végül az érzékenységet.

A helyes beállítás csak egyik része a fotózásnak: azt is tudnod kell, hogy milyen expozíciót szeretnél kapni – de az már egy másik poszt témája lesz!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)