A keretezés, mint komponálási eszköz

A keretezés egy nagyon hatásos módszer arra, hogy a néző figyelmét oda vonzza, ahol a legfontosabb dolog van a képen. Könnyű használni – csupán észre kell venned fotózáskor a körülötted lévő lehetőségeket. Ez a cikk segít neked ennek a megvalósításában!

Hogyan használjam a keretezést?

Ilyen egyszerű: kiválasztasz az előtérben, vagy a háttérben olyan elemeket, amelyek a keretként működhetnek, mintegy körülveszik a fényképezendő objektumot.

Ha először használod a keretezést, mint szerkesztési eszközt, biztosan azon töprengsz, hogy mi a csudát használj keretként a tárgyadhoz! Az a szerencse, hogy ez bármi lehet, aminek nyílása van, vagy amin át lehet nézni és keretként szolgálhat.
Tudom, hogy ez így nem sokat segít, ezért mutatok néhány gyakorlati példát. A lenti fotókat csupán inspirációként válogattam össze neked. A gyakorlatban bármit bevethetsz keretként, ami megtetszik neked.

Építmények, mint keretek

A leginkább kínálkozó választék: a boltíves átjárók, ajtónyílások, ablakok. Ezek mindenhol megtalálhatók a környezetedben, az otthonodban, anélkül, hogy sokat kellene keresgélned. Ezek bevetése során az a legnehezebb, hogy elég messze kell, hogy kerülj tőlük, hogy minden benne legyen a keretben – egy nagy látószögű objektív használata nagyon megkönnyítheti a dolgod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen nem vagy belső térhez kötve az ilyen keretező tárgyak használatakor, hiszen az épületen kívül is találsz ilyen, vagy hasonló keretező elemeket.

Fák és bokrok

Ha a szabadban fotózol, akkor a legkönnyebben használható keretelemek a fák és a bokrok.
Egy jó választás lehet egy ösvény, amit egyik oldalon fák vagy bokrok szegélyeznek, vagy találsz egy helyet, ahol, akit fényképezel, leülhet két bokor közé. Fontos viszont, hogy megjegyezd, a keretnek nem szükséges körbevenni a tárgyadat. Elegendő, ha van például egy faág, ami valakinek a feje fölé hajlik, vagy egy fatörzs a háttérben, ezek mind együtt nagyon kellemes keretként szolgálhatnak.

Azt is kipróbálhatod, hogy leveleken vagy fűszálakon keresztül fotózva, nagyon szép keretet kaphatsz, ez mélységet ad a képedhez.

Nyílások és alakzatok

Kezdjük a nyílásokkal: ha látsz egy nyílást két objektum között, akkor abból csinálhatsz keretet a tárgyadnak. Elméletben mindenféle nyílás funkcionálhat így, a lenti példában egyszerűen az asztalnál lévő székeket az egyik oldalon és a falat a másik oldalon használom arra, hogy keretet adjak a tárgyamnak.

Itt egy másik példa a véletlenszerű nyílásra- egy rés a játszótéri eszközök között (a játszóterek a keretezési lehetőségek tárházai!)

Egy másik fontos dolog, amire figyeljünk, azok az alakzatok. A kör alakú tükör alább keretként szolgál, használhatod a fénykévéket is erre, vagy a szék négyszögletes támláját.

Ha ily módon kezdesz el gondolkodni, akkor számos hasonló lehetőséget találsz magad körül – kint is és bent is – egyszerűen az a kérdés, hogy felfedezed-e ezeket, és hogy rájössz-e, hogyan használd őket. (Végül persze ne felejtsd el, hogy a tárgyadat is a megfelelő helyre helyezd el keretben, és gondoskodj róla, hogy ott is maradjon, amíg fotózol. Ha egy totyogó tárgyad van, akkor bizony gyorsnak kell lenned!)

UI: Használj nagy látószögű objektívet, hogy több mindent helyezhess a keretbe! 😉

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)