Nagyszerű élmény látni, ahogy gyermeked elkezdi felfedezni a világot. Az első mosoly, az első két kis fogacska, az első kanál pépes étel, az első mászás a padlón, az első lépések, vagy épp az első önálló játék. Még nagyobb öröm, ha meg is tudod örökíteni ezeket az első jelentős mérföldköveket.

Nem baj, ha nem sikerül mindig pont az első pillanatot elkapni: a kicsik tele vannak meglepetésekkel. Néhány tippet szeretnék megosztani, hogy a gyorsan elmúló pillanatokat minél jobban sikerüljön megörökíteni; hogy a képekkel évekkel később is örömmel fel lehessen idézni a kedves pillanatokat.

  1. Légy mindig készenlétben!

Hogy elkapd az első pillanatokat, fontos, hogy mindig állj készenlétben; mindig legyen kéznél a fényképeződ. Szokás mondani: az a legjobb kamera, amelyik veled van. Nem számít, hogy milyen kamerát használsz, de lényeges, hogy kéznél legyen, amikor ezek a röpke „első pillanatok” bekövetkeznek gyermeked életében.

  1. Guggolj le, vagy feküdj mellé a földre!

Felnőttként gyakran elfeledkezünk arról, hogy milyen volt lent, földközelben élni. Észre fogod venni, hogy sokszor állva, felülről fényképezed a gyereket, ami nem minden esetben jó. Izgalmas perspektíva, ha felülről fotózol, de – főleg játék közben – próbálj meg alacsonyra guggolni, kapd el a pillanatot a gyermek szemmagasságából.

  1. Találd meg a fényt!

Ha fotózásra készülsz (mondjuk mert sejted, hogy most fog először felállni), keress hozzá megfelelő helyszínt. Nézd meg honnan jön a fény, melyik napszak a legjobb abban a szobában, azon a helyen. Gyakorolj sokat otthon, így kiismered a lakás fényviszonyait, megtalálhatod a legjobb helyet és fényt, előkészítheted a legjobb beállításokat a fényképeződön.

  1. Próbálj ki új helyszíneket!

Nem csak az első 12 hónapban, hanem évekig lesznek ilyen „elsők”. Sok közülük nem tervezhető, de vannak olyan alkalmak, amiket többé-kevésbe megtervezhetsz, így időben készülhetsz a fényképezésre is.

Ilyen például az első pépes étel – erre nem csak a főzéssel, a fotózással is felkészülhetsz.

Ha új helyen akarod fotózni a kicsit, látogass el előtte oda. Gyakorold az új helyszínen a fotózást, mielőtt a gyerekkel érkeznél. Így tudsz tervezni; akkor menjetek, amikor ideálisak a fények és a gyermek is jó hangulatban van. Az első tengerparti nyaralás emlékezetes pillanata lesz, amikor a gyermek apró talpa először érinti a homokot, elsőként pacskol bele a tengervízbe. Készülj fel rá!

  1. Tudod, mi fog történni

Te ismered a gyerekedet a legjobban. Rengeteg időt töltesz vele, minden napszakban, éjjel és nappal is, ismered a gondolatait, azt is, hogyan reagál egyes helyzetekben. Meglátod, sokszor a megérzéseid fognak vezetni és így majd előre tudod, mi és hogyan történik.

Amikor ezeket a csodás első pillanatokat fotózod, gondolj arra, milyen lesz majd évek múltán megmutatni gyermekednek a fényképeket az első kedvenc játékáról, a pillanatról, amikor először látott havazást, megérintette a füvet, a homokot.

Ezek az első pillanatok elmúlnak, de neked megmaradnak a szép, mesélős képek. És nem csak Neked, hanem az időközben felnőtt gyerekeknek is. Készülj fel arra, hogy hol, mikor és hogyan fotózod majd őket. Emlékezz, mennyire a szívedhez nőttek. Kapd el a szemeddel, a szíveddel és persze a lencsével is a csodálatos pillanatokat.

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)