Imádom a születésnapokat (főképp a gyerekét ?): a készülődést, az ünneplést, a meglepetést, a gyerekek örömét. Kiváló alkalom ez arra is, hogy néhány új fénykép készüljön a gyerekekről. A mai posztban összegyűjtöttem az én születésnapi fotó-ötleteimet és tippjeimet: így örökítem meg én a nagy napot!

Gyertyák és a torta

Minden születésnap legfontosabb momentuma, amikor az ünnepelt elfújja a gyertyákat a tortáján. A pillanat megörökítéséhez alaposan fel kell készülni. Ereszkedj le a gyerkőc szemmagasságába, hogy jól látható legyen az arca (ha felülről fotózol, akkor nem látszik a képeken a tekintete). Állítsd a gépedet sorozatfotózásra, így egy gombnyomással több képet is készíthetsz. Ezek közül utólag ki tudod választani a legjobbat.

Ha mégis lemaradtál volna, akkor gyújtsátok meg újra a gyertyákat, és lőjj egy újabb sorozatot (a gyerekek nem fogják bánni az ismétlést)!

Ha este tartjátok az ünneplést, akkor kapcsold le a lámpákat és a fényképeződ vakuját is, készíts hangulatos, gyertyafényes fotót. Ha túl sötét lenne a kép, ne aggódj, az utómunka során még tudsz rajta világosítani.

Számok

Szeretem, ha valamilyen módon megjelenik a gyermek életkora a képen. Kiírhatjátok legókockákkal, vagy – 6 éves korig – egy nagy dobókocka megfelelő oldala is jó díszlet lehet.

Kedvencem, amikor a szülinapos maga mutatja az életkorát a kezével: a gyerkőc tartsa maga elé a kezét nyújtva, te pedig fókuszálj az ujjakra. Hogy a gyermek arca pedig kicsit elmosódott, az ujjak pedig élesek legyenek, állítsd a rekeszértéket a lehető a legkisebbre!

 

Készíthetsz a szülinapra számmal ellátott pólót, felírhatod krétával egy táblára, vagy dekorálhatsz egy kartonból kivágott, az ünnepelt stílusában dekorált számmal.

Bizonyos életkorig jó móka az évek számával megegyező darabszámú lufival együtt fényképezni a szülinapost.

Szülinap

Használd a szülinapi dekorációt a fotón: ha van nagyméretű, felfüggesztett „Boldog születésnapot” felirat, akkor állítsd be alá a gyereket. Ha csak kisebb van (tortadekoráció pl) akkor fogja a kezébe. Ilyen feliratokat készíteni is egyszerű, de a papírboltokban, hobbiboltokban készen is kapható többféle.

Érthető, ha sokan nem rajonganak a konfettiért: ugyan ki szereti még hónapok múlva is a kis papírpöttyöket söprögetni a bútorok alól és mögül? Én ugyan nem…. Azért néha teszek kivételt, hiszen igazán hatásos fényképeket lehet vele készíteni, a kamaszlányok pedig biztosan szeretni fogják a mókát! Állítsd az ünnepeltet egyszínű háttér elé (bármilyen textilmaradék is jó, fő, hogy viszonylag világos és egyszínű, de a leányzó ruhájától eltérő színű), tegyél a tenyerébe egy nagy adag színes konfettit, tartsa maga elé és fújjon bele. 1/320-as záridőt és f2.8-as rekeszértéket javaslok! Próbáld elérni, hogy nyitva maradjon a szülinapos szeme. Ha kevesled a konfettiesőt, akkor segítő családtagok oldalról is dobhatják az objektív elé.

De lehet minden külön dekoráció nélkül is szülinapos fotót készíteni: fényképezd le a gyermeket neutrális háttér előtt úgy, hogy bőségesen maradjon hely feliratnak. Utólag, képszerkesztőben készíts hozzá feliratot, mely tartalmazza a nevet, az életkort, és néhány rá jellemző dolgot is.

Remélem hasznosnak találjátok a fenti tippeket! Hasonló (vagy még jobb) ötleteitek, örömmel várom Facebook oldalamon kommentekben!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)