Minden gyerek szeret hintázni, és a legtöbb családban készül is hintázós kép. Jól elkapni a pillanatot, éles képet készíteni azonban nem is olyan egyszerű. A mai posztban 5 egyszerűen követhető tippet olvashatsz, melyek segítségével ebben a műfajban is nagyszerűeket alkothatsz. A hintázás ezen túl nem csak a kicsiknek, hanem a szülőknek is jó móka lehet. Mindenki jól jár: a gyerek kiválóan szórakozik hintázás közben, Te pedig könnyen elsajátíthatsz egy újabb fotózási technikát. Jó mulatást!

1, Dolgozz rövid záridővel

A hinta – különösen, ha nagyobb gyerkőc hajtja – igen gyors lehet. Figyelj arra, hogy rövid záridőt használj (1/250 vagy akár ennél is rövidebbet). Manuális beállításoknál ezt magad tudod beállítani. Amennyiben automata módban fotózol, győződj meg róla, hogy nem túl hosszú-e a gép által beállított záridő. Hosszú záridőnél a mozgás elmosódik, nem lesz éles a kép. Az is jó megoldás, ha a módválasztó tárcsán a sport módra tekersz, hiszen ilyenkor a gép automatikusan rövid záridőt állít be.

2, Exponálj folyamatosan

Állítsd a gépet folyamatos exponálásra (ha van módod rá, akkor minél nagyobb kép/mp sebességet választva), így egyszer lenyomva a kioldógombot sok-sok képet készíthetsz. Több kép = nagyobb esély elkapni a tökéletes pillanatot. Mielőtt az ujjad a kioldógombra ragadna: tartsd észben, hogy a géped ideiglenes memóriája véges!

3, Használj kis rekeszt

Én is nagyon szeretem az elmosódott hátteret (link ide: https://www.babafotosuli.hu/blog/a-profik-titka-az-elmosott-hatter-4-konnyu-lepesben/), de a nagy rekesznél a hintázó gyerkőcről szinte biztosan nem fogsz tudni éles képet készíteni.

Inkább azt javaslom, hogy ezúttal menj közelebb hintához. Erre csak akkor nincs szükség, ha a gyermeked egy helyben van: kisebbek szívesen ücsörögnek békésen a babahintában, és ezúttal attól sem kell tartani, hogy kis totyogósok elszaladnak, ha előkerül a fényképező.

4, Követő autófókusz

Az élességállítási módot Canon gépek esetében „Al Servo”, Nikon gépek esetében folyamatos motoros módra állítsd. Ebben az állásban a géped folyamatosan követi a mozgó elemeket a képen, és igyekszik azokat élesen tartani. Tartsd a kioldógombot félig lenyomva, közben kövesd a hinta mozgását (előre-hátra), majd nyomd le teljesen, amikor fotózni akarsz. Nem 100%-os a módszer, de jó eséllyel éles képet fogsz kapni.

Ha ez túl bonyolult, válaszd ismét a sport módot: ezzel is jó eredményt érhetsz el.

5, Kísérletezz bátran!

Ne félj új, formabontó dolgokat kipróbálni. Fotózz szokatlan irányból (pl alulról), használj nagylátószögű lencsét vagy éppen ellenkezőleg koncentrálj az apró részletekre. Nézz körbe, honnan, milyen irányból lehetne a legjobb képet készíteni: lehet, hogy ezúttal egy szembe napos kép lesz a nyerő?

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)