Új fényképezőt választani nem könnyű. Már az első tükörreflexest sem könnyű kiválasztani, és nem lesz egyszerűbb a döntés a második, vagy harmadik gép kiválasztásánál sem. A hihetetlenül széles választék és a rengeteg összehasonlítandó adat birtokában sokan válnak – hozzáteszem, joggal – döntésképtelenné. Összezavarodott fotósoknak szeretnék a mai poszttal segíteni – néhány gyakorlati tanács a legjobb döntés meghozásához: milyen szempontok szerint, hogyan válassz, hogyan hasonlíts össze két fényképezőt.

  1. Szenzorméret

A fényképezők talán legfontosabb, legmeghatározóbb adata a szenzorméret. Tükörreflexesek esetében beszélhetünk „full frame” avagy teljes képmezős szenzorméretről illetve (típustól függően) APS-C vagy APS-H szenzorról. Ezek a teljes szenzornál (24×36 mm) kisebb méretű szenzorral rendelkező gépek általában belépőszintű és középkategóriájú tükörreflexesek.

Melyiket válasszuk?

A választás nagyrészt anyagi kérdés lesz: a full frame gépek jóval drágábbak, mint a kisebb szenzorral rendelkező fényképezők. Kezdők éppen ezért ritkán választják a csúcskategóriának számító full frame kamerákat.

Általánosságban elmondható, hogy a full frame gépek a kisebb szenzorúaknál jobb képminőséget tudnak, jobban kezelik a magasabb ISO-t, így a képek kevésbé lesznek zajosak. Beltéren, kevés fénynél fotózva éppen ezért a full frame gépek sokkal szebb képet készítenek. Tájképeknél több minden fér bele a képbe. Hátrányuk, hogy sokkal nehezebbek és nagyobbak, mint kisebb szenzorméretű társaik – nem feltétlenül praktikusak a családi kirándulásokra.

Ha főképp kint, jó megvilágításban fotózol, és nem kifejezetten tájfotózásra készülsz, akkor valószínűleg nincs szükséged full frame gépre. Mivel nem használod magas érzékenységnél, nem fogod tudni kihasználni az előnyeit – érdemes inkább egy könnyű, kisebb szenzorú gépet beszerezni.

Hasznos tanács: Canon gépek esetében APS jelöli a full frame, és APS-C a kisebb szenzorú gépeket. A Nikon full frame gépeit az FX betűk jelzik, a kisebb szenzorút pedig a DX.

  1. Érzékenység (ISO)

Ismét a kevés fényben fotózáshoz kell visszakanyarodnunk, a magas ISO értékeknek ugyanis itt vesszük hasznát. APS szenzorméretű gépek maximális ISO értéke 6400-ig is felmehet, míg a full frame társaik 25600-as értéket is tudnak. Ennek igazán sötétben, beltéren (pl. lakásban, vagy még sötétebb helységekben) látod hasznát. Ha sokszor fényképezel ilyen helyzetben, győződj meg róla, hogy a kiválasztott fényképező magas ISO értéket tud.

  1. Képrögzítési sebesség

Ezt az adatot kép/másodpercben láthatod: azt adja meg, hogy az adott fényképező egy másodperc alatt hány képet tud rögzíteni.

Exponáláskor a fényképező a képet a belső memóriára menti, csak ezután rögzíti a memóriakártyára. Ha gyors egymásutánban fényképezel, akkor a fényképeződnek tartania kell a sebességet veled, azaz folyamatosan másolni át a képeket a puffertárolóból a memóriakártyára. Ha a fényképeződ lassabb nálad, akkor egy idő után nem tudsz majd fényképezni – a gép nem engedi az exponálást, amíg a pufferen nincs elegendő hely egy új képre.

A fényképeződ adatlapján a „sorozat” sornál keresd ezt az adatot – minél magasabb a kép/másodperc értéke, értelemszerűen annál gyorsabb a géped. A legjobb gépekkel akár 14 képet is készíthetsz 1 mp alatt, míg néhány automata maximum 2-3 fotót készít ugyanennyi idő alatt.

Ez az érték akkor fontos, ha sokat fotózol sporteseményeket, állatokat vagy akár egy örökmozgó totyogót – ha el kell kapni azt a bizonyos pillanatot, akkor itt lehet a különbség a majdnem sikerült és a tökéletes fénykép között.

  1. Autofókusz pontok száma

Az autofókusz pontok segítenek, hogy a fényképeződ pontosan eltalálja az élességet. Ezeket használja a gép, amikor automata fókuszálásra állítod, de akár manuálisan is igazíthatod hozzá az élességet. Minél több ilyen ponttal dolgozik a fényképező, annál biztosabb az élességállítás. Ez különösen akkor hasznos, ha sokat mozgó modellel dolgozol: az örökmozgó gyerekek tipikusan ilyenek!

  1. Keresztérzékelős autofókusz pontok száma

Nem minden autofókusz pont ugyanolyan: alapesetben egy AF pont csak egy irányban: vízszintesen vagy függőlegesen érzékeny. Léteznek azonban ún. keresztérzékelős AF pontok, melyek a vízszintes és függőleges pontokra is érzékenyek, így sokkal hatékonyabbak az élességállításban. Gondolom nem meglepő állítás, hogy a drágább kameráknál több keresztérzékelős pont lehet, míg alacsonyabb kategóriájú fényképezők csak maximum egy ilyennel rendelkeznek.

A keresztérzékelős pontok száma akkor lényeges, ha a témád mozog: sportolók, állatok, versenyautók – vagy gyerekek.

  1. Méret és súly

Megfontolandó tényező a kiválasztott gép mérete és súlya. Ez az a pont, ahol az igazán jó minőségű kamerák hátrányba kerülnek, hiszen méretük és súlyuk is meghaladja azt, amit szívesen magaddal cipelsz mondjuk egy családi kirándulásra. Márpedig ha ez a cél, akkor érdemes ezt is figyelembe venni, és ne feledd: az összsúlyhoz számold hozzá az objektívet is!

Lehet, hogy elsőre nem tűnik fontos szempontnak, de érdemes átgondolni, hogy mennyit szeretnél magaddal cipelni mondjuk a rollerező gyermekeid után szaladva. Senki sem szeret egy kényelmetlenül súlyos és terjedelmes gépet sokáig cipelni – ha pedig otthon hagyod, akkor nem volt érdemes megvenni.

  1. Megapixelek száma

A leglátványosabb adat, a döntési folyamatok legfontosabb szempontja: a pixelszám. A pixelszám határozza meg, hogy az elkészített képek milyen méretben lesznek jó minőségben nyomtathatóak. Minél nagyobb a pixelszám, annál nagyobb méretű, jó minőségű képeket lehet nyomtatni belőle.

Akkor is fontos, ha a fotókat szeretnéd megvágni. Több pixel, nagyobb tér – garancia arra, hogy a kivágott részlet is jó minőségben, nagy méretben lesz nyomtatható.

A mostani kamerák jóval több megapixelt tudnak, mint amennyire egy átlagos felhasználónak szüksége van. Például, ha 14 MP-ben fotózol, akkor A2-es méretig (42 x 59,4 cm) készíthetsz jó minőségű nyomtatott képeket. A legtöbb fényképező pedig nem hogy 14 MP-t, hanem ennél sokkal többet is tud.

Ha szükséged van nagyméretű nyomatokra, vagy gyakran és jelentősen vágod a képeket, akkor fontos lehet a magas pixelszám. Ha csak normál méretű képeket (10×15 cm)  készítesz, akkor azonban teljesen felesleges erre alapozni a döntésedet.

Lényeg: ha a két befutó kamera közül az egyik 20, a másik 21 MP-t tud, ne ez a szám legyen a legfontosabb érv a döntésben.

  1. Egyebek

Sok olyan szempont lehet, ami csak számodra fontos. Akarsz-e videózni, fontos-e, hogy a gép felismerje a GPS koordinátákat, azonnali Facebook feltöltéshez tudja kezelni a wifit. Ezek nem mindenkinek fontosak, de ha neked igen, akkor nézz utána alaposan.

  1. Ár

Hacsak nem Te vitted a lottó ötöst legutóbb, akkor az árcédulán látható összeg bizonnyal fontos döntési tényező lesz. Hasonlítsd össze a rivális márkák gépeit, határozd meg, hogy maximum mennyit akarsz költeni, és ne felejtsd el beleszámolni az objektívek árát is a költségvetésbe.

Összehasonlítás

Természetes, ha mindenben a legjobbat szeretnéd: biztos, hogy meg is engedheted magadnak? Koncentrálj a számodra legfontosabb szempontokra. Gondolkodj el azon, hogy főképp milyen célra kell a gép, és ahhoz igazítsd a kiválasztást.

Főképp bent fotózol? Magas ISO érték, inkább full frame kamera lesz a megoldás, az autofókusz pontok száma pedig ebben az esetben nem lényeges.

Természetben szeretsz fotózni, mozgó célpontra lőni? Felejtsd el a full frame típusokat és koncentrálj a gép éllességállítási technikájára.

Kirándulni, túrázni indulnál a géppel? Akkor a súly és méret lesz az egyik legfontosabb tényező a döntéshez, és valószínűleg kisebb szenzormérettel kell beérned.

Ha a korábbi gépednél jobbat keresel, akkor gondold át, hogy miért is akarsz váltani. Miben tud keveset a jelenlegi fényképeződ, milyen típusú fotókhoz nem megfelelő már? Ha nem tudod a választ, akkor ismerkedj tovább a meglévővel, hátha a különböző beállításokkal megtalálod a megoldást. Ha tudod a választ, akkor olyan típust keress, mely ezen a téren nagyságrendekkel jobb a korábbinál.

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)