A fénykép egy pillanatot ragad ki és örökít meg – sokszor azonban jó lenne egy egész történetet, egy egész napot elmesélni a fotókkal. Kicsit képregényszerűen, de annál talán részletesebben.

Ahhoz, hogy a fotósorozat igazán „mesélős” legyen, nem elegendő csupán sok-sok képet készíteni az esemény során. Ennél egy kicsit összetettebb a feladat – mai posztomban ezzel kapcsolatban szeretnék néhány tippet adni. Történetmesélés fotókkal, azaz a fotóesszé készítésének menete következik:

1, A helyszín

Ez a kiindulási pont, mutasd be a „tetthelyet” még azelőtt, hogy bármi történt volna. Felsorakoztatva a hozzávalókat szépen rendben a konyhapulton sütisütés előtt, az ajtó előtt szép sorban várakozó síbakancsokat vagy a tárolóban a kerékpárokat. Lényeg, hogy meglegyen a kiindulópontja a történetnek, amivel meghatározod a témát.

2, Apró részletek

Az apró részletek itt is fontosak: gyakran ezek azok, melyek a leginkább érdekesek, melyek a történet legjobb részleteit mesélik el. Fotózz minél többet (habverőt, lisztes mancsot, sízoknit, bukósisakot, kulacsot cipelő kezet, térképet), a képek összeállításakor hasznosak lesznek számodra. Szűk kivágású képek készüljenek, melyeken célszerű szokatlan perspektívát alkalmazni.

3, A főszereplő(k)

Természetesen nem maradhatnak ki a főszereplők sem a fotózásból, hiszen igazán róluk szól a történet. Készüljön portré mindenkiről, legyenek közös képek, ahol az egymás közötti interakciók, az érzelmek jelennek meg. Itt már tágabb látószögű képek készülhetnek; akár látható lehet egyben a helyszín is (konyha, táj). Ez különösen akkor szerencsés, ha még nem készültek ilyen jellegű fotók.

4, Egy érdekes pillanat

A fotózás során próbálj meg elkapni egy érdekes pillanatot: a gyermeket valamilyen különleges feladat közben, egy grimaszt, egy komolyabb erőpróbát vagy látványosságot.

5, Zárókép

Az utolsó kép legyen olyan, ami összefoglalja az eseményt: vígan falatozó gyerekek; fáradtan pihenő család, piszkos ruhahalom – tényleg bármi lehet, ami lezárja és összegzi a történetet.

Néhány extra tipp:

Használj sokféle nézőpontot

Lentről, föntről, oldalról, közelről és távolról – váltogasd a perspektívát, hogy az összhatás izgalmasabb legyen. Ha később valaki megnézi a fotóesszét, a sokféle nézőpont segítségével könnyebben bele tudja magát élni az eseménybe.

Váltogasd a kompozíciót

Akárcsak a perspektívánál, a kompozíció kialakításánál is használhatsz többfélét. Harmadolhatsz, kihasználhatod a tükröződő felületeket, adhatsz természetes keretet a képnek (link: https://www.babafotosuli.hu/blog/keretezes-mint-komponalasi-eszkoz/) – a lehetőségek szinte végtelenek, élj velük bátran!

Fotózz szívből

Felsoroltam néhány szabályt, adtam néhány ötletet. A legfontosabb, hogy szívből fotózz. Add át az élményt, amit átéltek együtt a családdal. Légy nyitott az új dolgokra és készen arra, hogy valami teljesen szokatlant, újat csinálj!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)