Szemüveges modellt fotózni nem egyszerű. Amit eddig tudtál a fényről az mind nem érvényes, ha a portré alanya szemüveget visel. Elsőre lehetetlennek tűnik a csillogást, tükröződést elkerülni, pedig a megoldás pedig nem túl bonyolult – íme az én 6 tuti tippem a becsillanó szemüvegek ellen.

1, A fény beesési szöge

Ha a fény egyenesen a szemüvegre esik, akkor szinte biztosan látszódni fog a tükröződés a fotón. Ha szemüveges modelled, akkor figyelj arra, hogy a fény a szemüveg vonala felett érje el a modelled. Ha kissé felülről (és nem szemből) érkezik a fény, akkor elkerülhetőek a nem kívánt becsillanások, tükröződések.

Fordítsd el a modelled fejét kissé, hogy ne szemből essen rá a fény, vagy ültesd úgy, hogy a fény a ferdén, kissé felülről érkezzen. A szemüveget minimálisan lejjebb csúsztatva vagy megdöntve ugyanezt a hatást értheted el.

2, Csillogó szemek

Egy korábbi posztban már írtam a csillogó szemek trükkjéről (link ide: https://www.babafotosuli.hu/blog/hogyan-banjuk-a-fennyel-6-hasznos-tipp/) – ezt a trükköt azonban nem tudod használni, ha szemüvegest fotózol. Ha csillog a szem, akkor sajnos csillog a szemüveg is. Röviden: figyelj arra, hogy a fény ne szemből, hanem inkább oldalról érkezzen.

3, Ellenfény

Ha a fény modelled háta mögül jön, akkor nem tud a szemüveg felületén tükröződni.

4, Vedd le a szemüveget

Nem mindig oldható meg, de persze ez a legegyszerűbb megoldás. Mielőtt ilyet kérsz, gondolj a modell érzéseire is: ne érezze azt, hogy szemüvegben nem szép, nem tökéletes!

5, Ha mégis becsillant

Ha minden óvatosság ellenére a fényképen megjelenik a nem kívánt becsillanás, akkor az utómunka során is van mód kijavítani. Photoshopban a foltozó (Patch) eszköz használható erre. Jelöld ki a csillogó részeket, és mozgasd át a kijelölést egy olyan helyre, ahol nincs csillanás. A többit bízd a Photoshop-ra.

Másik megoldás lehet a klónozó eszköz (Clone Stamp) használata: ilyenkor a nem becsillant részeket másolod a csillogó felületekre. Hogy az utólagos javítás ne legyen feltűnő, én 50%-ra állítom az áttetszőséget (Opacity). A sötétítő eszköz (Burn) is sokat javíthat a helyzeten.

6, Egyesíts két képet

Készíts két képet: egyet szemüvegben, egyet szemüveg nélkül. Photoshop-ban vágd ki a második képről a szemeket, és másold be az elsőbe. Fontos, hogy ugyanolyan beállításokkal és ugyanabból a szögből fotózz, így az elemek tökéletesen illeszkednek majd!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)