Szerencsére az iskola nem csak a tanulásról és a házi feladatról szól, hanem a közös programokról is. Amíg az időjárás engedi, addig a szabadban, később a tornatermekben, színháztermekben lesznek iskolai rendezvények: diákolimpia, családi sportnap, karácsonyi műsor, színházi előadás, farsangi mulatság.

Ha a csemete fellép egy előadáson, sportversenyen indul, akkor a szülő sem maradhat távol. És ki ne szeretné megörökíteni a büszkén szavaló, gyönyörűen éneklő vagy győztesként a célba csapó gyermekét? Íme néhány tipp, hogy a fotózás igazán jól sikerüljön!

1, Érkezz időben

Még ha ismered is a helyszínt, nem árt a tömeg előtt érkezni. Nem kell előző éjszaka sátrat verni az iskola udvarán, de közmondásosan: ki korán érkezik, jó pozíciót lel. Időben érkezve lehetőséged van felmérni a helyszínt, a fény irányát, olyan helyet találni, ahonnan mások zavarása nélkül is igazán jó fotókat tudsz készíteni.

2, Ne zavarj másokat

Lehetőleg figyelj arra, hogy ne állj be mások elé. Ha a nézőtéren ülsz, akkor ne emeld fel a géped (telefonod), mert a mögötted ülők így nem látják a színpadot. Ne pittyegjen a géped: kapcsold ki a hangjelzéseket. Beltéren illő kikapcsolni az AF segédfényt, és ne használj vakut sem: mások fotóját/videóját is tönkreteheti, és a színpadon fellépőt is zavarja. Ezeket minden gépen lehet állítani, Te is meg tudod tenni!

3, Bemozdulás ellen

Szabadban, napsütéses időben bátran lehet használni a kisebb fényerejű, ámde nagy fókusztávolságú teleobjektíveket (300mm-es fókusztávolság, f5.6). Beltéri rendezvénynél, ahol kevesebb a fény, nagyobb rekeszű objektívre lesz szükség (válaszd a legkisebb f-értékűt). Bemozdulás ellen a legjobb megoldás az állvány. Legstabilabb természetesen a háromlábú típus (tripod), de ha nincs elég hely, akkor egy egylábú (monopod) is több, mint a semmi. Teremben általában szűkös a hely, itt állvánnyal nem lehet igazán jól dolgozni. Az ilyen eseményekre jól jön egy nagy rekesszel rendelkező, képstabilizátorral ellátott objektív, vagy egy jó minőségű, képstabilizátorral rendelkező fényképező. Felejts el a teleobjektíveket: nem fogod tudni stabilan tartani, és a nagy fókusztávolság csak felerősíti a berázást.

4, Vaku

Fentebb írtam, hogy belső térben ne használj vakut: nézőt és szereplőt is zavar, és nem is lesz szép az eredmény. Szabadban azonban próbálkozhatsz vele. Természetesen csak a közeli fotóknál van értelme: még ha szépen süt is a nap, akkor is hasznos lehet. Eltünteti az árnyékokat, egyúttal élénkíti a színeket is.

5, Időjárás és fények

Vannak rendezvények, melyek helyszíne független az időjárástól. A mezeifutó diákolimpia akkor is kint lesz, ha szakad az eső. Készülj fel az időjárásra: nézz utána mi várható, és a gyerek esőkabátja mellé tedd be a sajátodat – meg persze a fényképezőét is! Ha tudod, milyen idő várható, akkor részben már ismered a fényviszonyokat is, de igazán akkor készülsz fel, ha utánanézel a napfelkelte és a naplemente idejének is. A fényekkel kapcsolatban így már biztosan nem ér meglepetés!

6, ISO

Napsütés időben, a szabadban fényképezve általában elég a 100 vagy 200-as ISO. Ha azonban sportversenyen vagy, akkor fontos a rövid záridő: dolgozz magasabb érzékenységgel, így biztosan el tudod kerülni a bemozdulást. Szerencsére a mai tükörreflexesek a magas ISO értékek mellett is minimális képzajt produkálnak. Sportversenyeken válaszd a zársebesség-előválasztásos módot, állíts be rövid záridőt (pl 1/500), az ISO értéknél pedig válaszd az automata értéket. A rekeszérték és az érzékenység a fényviszonyoknak megfelelően változik, de a záridő elég rövid lesz ahhoz, hogy ne mozduljon be a kép. Erős fényben magas ISO-t használva kevesebb a képzaj, mintha kevés fényben állítod magasra az érzékenységet. Próbáld ki, ha nem hiszel nekem!

Beltéren akár 3200-as ISO értéket is választhatsz: az eredmény persze itt attól is függ, hogy a géped hogyan kezeli a képzajt magas érzékenységnél. Ha túl sok, akkor az utómunka során kell eltüntetned azt.

7, Exponálj alul

A színpad sokkal világosabb, mint gondolnád. Fontos tudni: a géped is alulbecsüli a színpadi megvilágítás mértékét. Készíts néhány próbaképet a biztonság kedvéért, de alapvetően hasznos, ha az expozíció értékét 1-2 lépéssel az optimális alá állítod. Az erős reflektorfényben túl világosak lesznek az arcok, beégnek a fehér ruhák.

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)