A fotózás a fény művészete, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk a használatával. Az alábbi tippek mindenkinek hasznosak: automata és manuális beállításokkal dolgozóknak egyaránt.

1, Ne használd állandóan a fényfoltokat

A fényfoltok akkor keletkeznek, ha egy felületen pontokban (vagy akár csíkokban is) áttör a fény. A leggyakoribb példa erre a fák lombjai között átszűrődő napsütés. Az ilyen fényforrás nagyon izgalmas tud lenni, hiszen a képen egyszerre jelennek meg a fényes felületek és az árnyékok is. Ugyanakkor nagyon körültekintően kell fényképezni, hogy sem alul- sem túlexponált részek ne legyenek a fotón. Ha bizonytalan vagy abban, hogy ezt jól meg tudod oldani, vagy a fényfoltok hangulata nem tartozik szorosan a kép lényegéhez, talán szerencsésebb a modelledet más háttér, más fényforrás elé helyezni.

2, Gondolj a modelled szemére is

Ha valakit erős fényforrással szembeállítasz fotózáshoz, akkor hunyorognia kell. Ez a kényelmetlenség természetesen a fotón is látszódni fog, ezért érdemes az ilyen helyzeteket elkerülni. Napsütésben az oldalról eső fény is bőven elegendő az arc megvilágítására. Ha nagyon erős a fény (például nyáron), az is megoldás lehet, ha a modelled egyszerűen nem néz a kamerába. Mivel ilyen módon nem kap szemből fényt, nem is kell kényelmetlenül hunyorognia.

 

3, Hozz létre tükröződést

A modellek szemében megcsillanó fény életet visz a képbe, érdeklődést tükröz és érdeklődést kelt a nézőben is. Ennek eléréséhez a fényforrásnak szemből kell érkeznie. Amikor ez kényelmes (borús napokon, beltéren) fordítsuk a modell fejét a fény felé. Erős fényben ez általában nem megoldható, ilyenkor kicsit oldalról érkező fénnyel is működhet. Figyeld meg, hogy milyen szögig látszik még a tükröződés! Jó megoldás lehet még másodlagos fényforrás alkalmazása is. Ilyen másodlagos fényforrás lehet egy reflektor, vagy bármilyen tükröződő felület, világos fal, ablak.

4, Ne legyen ablak a modelled mögött

A fénymérés és a fókuszálás elkülönítése nem egyszerű feladat. Ha elkerülhető, akkor ne állítsd a modelled közvetlenül az ablak elé. Amíg nem vagy biztos a fénymérésben, addig inkább egyenletesebb fényekkel dolgozz.

5, Ne félj a sötéttől

Nem csak a fény, hanem az árnyék is fontos része a fotónak. Tévhit, hogy minél több a fény, annál jobb. Fontos az érzékenységet és a zársebességet „kordában tartani”, de az árnyékok, a sötét részek sokat hozzátesznek a fotó mondanivalójához.

6, Ne keverd a fényforrásokat

Ha többféle típusú fényforrás világítja meg ugyanazt a teret (pl. fénycső és hagyományos izzó is van a szobában), akkor az elkészült képen ezek csúnyán keveredhetnek. A saját dolgodat könnyíted meg ha egyféle típusú, azonos hőmérsékletű fényforrásokat használsz. A fények összevisszasága nem szép: egynemű fényben a kép üzenete is jobban értelmezhető.

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)