Vége lassan a nyárnak, és ahogy mindenki visszatér a nyaralásból, úgy szaporodnak a családi összejövetelek: születésnapok, névnapok, nyárzáró vagy éppen őszkezdő kerti partik, szüreti mulatságok. Minél ritkábban jön össze a tágabb család, annál fontosabb alkalmak ezek. Ilyen alkalmakon készült fotó bizony mindenkinek érték: amikor távol van a rokonság, akkor segítenek felidézni az emlékeket.

A legtöbb kép azonban inkább csak a terített asztal és a menüsor dokumentációja: kicsit sötét, vagy éppen a vaku miatt félig világos, félig árnyékos fotó, melyen a családtagok nehezen kivehetőek, az érzelmek pedig teljesen hiányoznak.

Én szeretem megörökíteni a hangulatot: ahogy a gyerekek megnevettetik a felnőtteket, ahogy két régen látott rokon összeölelkezik. Erre a beállított képek nem alkalmasak, ezért „lesből” támadok.

Íme az én módszerem 8 pontban:

#1 Szólj előre, hogy fotózni fogsz

Az emberek egy része szívesen pózol a kamerának, mások elbújnak a fényképező elől. Az ilyen családi ünnepségeken azonban biztos van valaki, aki fényképezni szeretne. Jelezd előre, hogy Te fogsz fényképezni (és hogy majd átadod a képeket), így mindenki természetesnek veszi majd, hogy fényképezővel vagy.

#2 Ne szólj előre, hogy fotózni fogsz

Ellentmondás? Nem teljesen. Miután mindenki tudja, hogy Te vagy a fotós, teljesen természetes lesz, hogy egy sarok mögül, a tömegtől távolabb fényképezel, és nem jelzed előre, hogy éppen most készül a fénykép. Ne hívd fel magadra a figyelmet fotózás közben. A „mosolyt kérek” típusú kötelező csoportképek után mindenki lazább lesz – ekkor készülhetnek a legtermészetesebb képek.

#3 Dolgozz nagy fókusztávolságú objektívvel

Ha van, akkor használj minél nagyobb fókusztávolságú objektívet (80 mm vagy afölöttit). A zoom-objektív jobb választás a fix fókusztávolságúnál. A széles látószög csoportképekhez jól jöhet, de legtöbbször nem praktikus. A zoomoptikás teleobjektív lehetővé teszi, hogy a családtagokra egyesével fókuszálj. Minél kevesebb ember van a képen, annál hangsúlyosabbak lesznek az arckifejezések, érzelmek. Ha túl nagy a látószög, akkor ezek mind elvesznek.

#4 Használj gyors objektívet

Tudom, nem mindenkinek lapul a fotóstáskájában egy nagy rekeszű objektív. Az ilyen alkalmakra válaszd ki a legnagyobb rekeszűt a készletből! Ha beltéren fotózol, akkor alacsony f-értékkel és viszonylag magas érzékenységgel (800-1000) elkerülheted a vaku használatát. Fontos alkalmakra megfontolandó lehet akár az objektívbérlés is!

#5 Ha nem vagy biztos magadban, fotózz RAW formátumban

Ha nem használsz vakut, akkor a fény minősége és a fehéregyensúly beállítása bonyolultabb kérdés lehet. Ha egyenletes és azonos megvilágítású helyiségekben dolgozol, akkor nincs probléma. Ha nem így van – mert minden szobában más típusú a lámpa, vagy mert a társaság fele az erkélyen, gyertyafényben ücsörög, mások pedig lámpafénynél diskurálnak – akkor nehezebb a helyzeted. Legjobb megoldás RAW formátumban fényképezni, hiszen így van lehetőséged a fehéregyensúly és a színek utólagos állítására is.

#6 Fókuszálj a szemekre

A szem a lélek tükre: portréfotózáskor kifejezetten fontos, hogy a szemek élesek legyenek. A szemek, a tekintet közvetíti az érzelmeket, ezért elengedhetetlen, hogy oda fókuszálj. Nem gond, ha a kép egy része nem tű éles, de a szemek mindenképpen legyenek azok!

#7 Menj ki a konyhába

A konyha mindig a buli középpontja: van, aki segíteni szeretne, más nem akarja, hogy a szakácsok kimaradjanak a társalgásból. Nem maradhat távol a fotós sem: a konyha kevésbé formális hely, mint az ünnepi asztal környéke, így a hangulat is oldottabb. Ideális hely a fotózáshoz!

#8 Mulass jól

Talán egyértelmű, mégis sokan megfeledkeznek róla: a családnak Te is része vagy, élvezd a közös programot Te is. Ne ragadj bele a fotózásba, ne hagyd ki a beszélgetéseket, a finom ételeket és a közös pillanatokat. A hangulatot kell visszaadnod, érezd át Te is!

 

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)