A tükörreflexes fényképezőgépekkel többféle módon lehet fényt mérni. A kiválasztott fénymérési mód nagyban befolyásolja az elkészült fénykép milyenségét, ezért kifejezetten fontos pontosan ismerni ezeket a beállítási lehetőségeket.

Mi is az a fénymérés?

A fénymérés során a gép megméri a rendelkezésre álló fény mennyiségét, és ehhez állítja be az expozíciót. Mindegy, hogy automata, programozott automata vagy manuális módban fotózol, a fénymérés segít a pontos expozíció elérésben. Tudatosan használva a fénymérést elérheted, hogy a képeid elsőre jól sikerüljenek és ne kelljen a kijelzőn ellenőrizgetni, majd újraállítani és újrafotózni mindent.

(Egy apró megjegyzés: automata módban a fénymérés módja nem változtatható, így ez egy újabb jó indok arra, hogy manuális módra válts!)

A mai posztban azt a három fő fénymérési módot mutatom be, melyeket a Canon és Nikon gépeknél is megtalálhatóak.

Evaluative (Canon)/Matrix (Nikon)

A legtöbb fényképezőgépen ez az alap fénymérési beállítás. Praktikusan a kép egészére méri a fényt, kiegyenlítve minden pixelt. Ez a fénymérés automata módja. Tökéletes választás, ha automata módban fotózol, hiszen ilyenkor a fényképező állítja be az expozíciót. Hátulütője, hogy trükkös, nem egyenletes fényviszonyok között nem tud tökéletes eredményt elérni, hiszen ilyenkor nagy különbségek lehetnek az egyes pixelek fényereje között. A fényképező nem ember, csak gép: nem úgy látja a fényt, ahogy mi tesszük. A fénymérés eredménye után jó érzékkel saccolja a megfelelő expozíciót, de nem tudja, hogy mi mit szeretnénk elérni a fotózás során.

Ezt a fénymérési módot a legkönnyebb használni, de ez adja a legkevesebb szabadságot is. Ha manuális beállítások mellett ezzel a fénymérési móddal fényképezel, akkor fontos, hogy ismerd a gépedet, és tudd, hogyan és mikor kell az expozíciót állítani. Kellő gyakorlat után könnyen elsajátítható ez is.

Középre súlyozott (Canon és Nikon)

Ebben a fénymérési módban a fényképező a kép közepén lévő pixeleket nagyobb súllyal veszi figyelembe, mint a többi pixelt. Könnyebb megjósolni az eredményt, mint a fenti módnál, de még mindig elég nagy területről beszélünk ahhoz, hogy egyenetlen fényben rossz legyen az eredmény. Ez amolyan középutas megoldás: úgy tűnik, mintha a két szélső opció legjobb tulajdonságait ötvözné, de mégsem teljesen tökéletes.

Spot (Canon és Nikon)

Ebben a módban a géped a kép egészének kb. 3%-ból méri a fényt. Azaz a teljes kép helyett csupán egy rendkívül kis területre koncentrál a fényképező, ebből az eredményből becsüli meg a helyes expozíciót. Portréfotózáskor ez a tökéletes megoldás! Így pontosan meg tudod határozni, hogy a kép melyik része fontos NEKED, hol legyen tökéletes az expozíció. Ez a legpontosabb fénymérési mód, és ez adja meg Neked a legnagyobb szabadságot is. A fénymérés eredménye ebben a módban a legtökéletesebb, és így kevesebbszer kell utólag korrigálni a beállításokat, és újrafotózni a képet (ha ez egyáltalán lehetséges persze).

Melyik a legjobb megoldás?

Kezdetben jól jöhet az evaluative/matrix mód, hiszen egyenletes fényviszonyok között jó, átlagos értéket és eredményt ad. Az én javaslatom az, hogy haladj tovább az úton, és térj át a spot fénymérésre. Ebben a módban pontosabban és lényegesen gyorsabban tudod beállítani a fényképeződet a helyes expozícióra. Spot fényméréssel kreatívabb is tudsz lenni, hiszen több a szabadságod. Manuális beállításokkal dolgozva kifejezetten a spot fénymérést javaslom alapbeállításnak is. Kezdetben lehet, hogy nehezebb vele dolgozni, de megtérül az energia, hiszen egy kis gyakorlat után lényegesen jobb eredményt érhetsz el sokkal kevesebb idő alatt!

A fénymérés módjának beállítása

A fénymérést igazán egyszerű beállítani, íme egy kis segédlet a Canon gépet használóknak (Nikon fényképezőkön is hasonló a módszer!)

  • Nyomd meg a „Q” gombot a Gyorsbeállítások eléréséhez, majd keresd meg az alábbi képen látható ikont
  • Használd a nyomógombokat vagy a tárcsát a kívánt fénymérési mód eléréshez (egyes típusoknál több mint háromféle lehet)
  • Nyomd meg a „SET” gombot a beállításhoz

Ennyi – most már bátran használhatod és változtathatod a különböző fénymérési módokat. Gyakorolj, ismerd meg a működésüket a gyakorlatban is!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)