A profi fotók (egyik) fontos trükkje az elmosott háttér – ettől lesznek a képek olyan különlegesen szépek, ez emeli ki a fotó igazi témáját. Mint ezen a képen itt:

Te is ilyet szeretnél, ugye? Szép, egyenletes, elmosott háttérrel fotót készíteni egyszerűbb, mint gondolnád – 4 dologra kell csak figyelned a fényképezés során, és a profik trükkje a Te trükköd is lesz. Most nem lesz szó sem rekeszelésről, sem mélységélességről, sem fókusztávolságról, sőt minden más fotós szakkifejezést is kihagyunk.

4 érthető és egyszerű lépésben elmagyarázom a Nagy Titkos Trükköt, mellyel amatőr fényképek helyett profi fotókat készíthetsz. (Veszély: a jövőben a barátaid Téged kérnek majd fel családi fotózásra!). Kapd fel a fényképeződet és kövess!

1, Legyen távol a háttér

Egyszerű? Jegyezd meg jól: fotózáskor legyen nagy távolság a gyermeked és a háttér között. Bármilyen fényképeződ van, ez a lépés hatásos lesz. Ha a modell nekidől a falnak, a fal is élesen fog látszódni. Ha nagyobb a távolság, akkor a háttér elmosódik (1-1,5 méter is jelentős különbséget eredményez, de minél nagyobb a távolság, annál jobb).

2, Felejtsd el az automata módot

Sokan fáznak ettől a lépéstől, de fontos: ne használd az automata módot. Tükörreflexes gépek esetében Av (Canon) vagy A (Nikon) állásba tedd a gépet. Ahol ilyen nincs, ott az előre beállított témák közül válaszd a „portré” módot. Ennyi!

3, Alacsony f-érték

Tudom, hogy szakzsargon-mentes posztot ígértem! Nem kell tudnod, mi az az f-szám (ha mégis többet szeretnél tudni a mélységélességről, akkor klikk ide). Csak annyi a teendőd, hogy a gépeden az f értéket a lehető legkisebbre állítod. Minél kisebb az a fránya „f”, annál elmosottabb a háttér. Konkrét példa: f/22: a modell és a háttér is jól kivehető – f/1.4 – pont olyan izgalmasan elmosott, amilyet szerettél volna.

Ezen a téren a lehetőségeidet az objektíved típusa határozza meg. Az alap kit-objektív legkisebb f értéke általában f/5.6. Ha követed az első két lépést, akkor ez elegendő lehet a kívánt hatás eléréséhez. Ha még jobb eredményt szeretnél, akkor érdemes beruházni egy komolyabb objektívre.

4, Legyél közel a gyermekhez (vagy zoomolj)!

A háttér legyen távol, te legyél közel. Fotózz olyan közelről, amilyen közelről csak tudsz – minél közelebb vagy annál jobb. Vagy zoomolj: ez esetben legyél távol, és zoomolj annyira, amennyire lehetséges, ezzel ugyanúgy elmosod a hátteret. És ez a cél!

A tudás anyja…

…az ismétlés. Tehát: a modell legyen távol a háttértől, felejtsd el az automata módot, állítsd alacsonyra az f-számot, és állj közel a modellhez vagy zoomolj. Ennyi!

Az eredmény önmagáért beszél.

Ha beruháznál egy komolyabb objektívre

Ahogy a 3-as pontban említettem, az igazán szép, elmosott háttérhez jó minőségű objektív kell. Mielőtt totálisan elvesznél a különböző objektívek adatai, az f-számok, mm-k és ISO-k között: néhány javaslat tőlem nektek, szülőknek. Ezek az objektívek ideálisak gyerekfotózáshoz (egymást már amúgy sem gyakran fogjátok fényképezni ?).

50 mm f/1.8

Ezzel a fix objektívvel nem tudsz zoomolni (fotós tanárom szavait idézve „lábzoomos”), de kiváló megoldás az elmosódott, becsillanásokkal ékesített háttér eléréséhez. Az ára viszonylag kedvező, 40 000 Ft körül mozog: jó megoldás, ha nem akarod túlterhelni a családi kasszát.

50 mm f/1.4

Egy szinttel feljebb, az előzőnél jóval drágábban (120 000 – 150 000 között) találhatod ezt az objektívet. Természetesen a tudása is ennyivel jobb, ezzel biztosan profi eredményt fogsz elérni.

24-70 mm f/2.8

Ezzel az objektívvel nem tévedhetsz: zoomlencse, mellyel garantáltan gyönyörű, elmosott hátterű képeket készíthetsz. Az ára ennek megfelelően igen magas: márkától függően 240 000 – 500 000 Ft között változik.

 

A fotóid örök emlékek: bármikor felidézhetsz egy rég elfelejtett pillanatot, egy kellemes emléket. A fenti lépésekkel és ezekkel az objektívekkel biztos a jó eredmény, a profi fotó – akár nem is kell többet fotósra költened!

Egyetlen dologban viszont nem tudok segíteni: rávenni a gyerekeket a fotózásra – sok sikert!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)