Milyen az ideális hisztogram?

Jó kérdés – kezdő fotósok gyakran felteszik ezt a kérdést, én is megtettem. Ez az a különös, elsőre bonyolult kis ábra, ami felvillan az LCD-kijelzőn fotózás után. Sokan gondolják, hogy létezik „tökéletes hisztogram”, de ez nem igaz.

Kezdjük az elején:

Mi az a hisztogram?

A hisztogram egy olyan grafikon, mely megmutatja, hogy fotódon a teljesen sötét és a teljesen világos között milyen arányban oszlanak el a képpontok. Balról jobbra kell olvasni: a bal oldal a teljesen sötét, a jobb a teljesen világos. Azaz, még mindig balról jobbra: sötét > középtónus > világos. Lényegében a hisztogram segít eldönteni, hogy a kép helyesen exponált-e. Ez a kép árnyalatainak grafikus ábrázolása.

Fontos: ha egy hisztogram a bal szélen kiugróan magas, akkor a kép valószínűleg alulexponált, vagy egyes részei teljesen sötétetek. Ha a hisztogram a jobb szélen kiugróan magas, akkor a fotó vélhetőleg túlexponált, vagy legalábbis bizonyos részei beégtek.

Íme néhány példa:

1, Optimális esetben a hisztogram a két szélén szépen belesimul a vízszintes lejtőbe: a képpontok nagy része középtónusú. Ez a kép is ilyen a kép bal felső sarka és a napszemüveg sötétje miatt esik több pixel a hisztogram bal oldalára.

2, Ha ránézünk a képre, már sejthetjük, hogy milyen lesz a hisztogram. A sok világos, ragyogó havas felület miatt a jobb oldalon lesz magas. Amikor a kép készült, azonnal ellenőriztem a hisztogramot, hogy nem tolódott el túlzottan a világos felé. Azt akartam, hogy a hó ragyogó legyen, de nem szerettem volna túlexponálni azt.

3, A következő a hisztogram az előzőnek teljesen az ellentéte, mégis optimális az expozíció. Ha alaposan megvizsgálod, akkor látható, hogy minden árnyalatban találhatóak pixelek, igaz a kép nagyobb része a sötétebb árnyalatokhoz esik. Az egész akkor kap értelmet, ha a fotót is megnézed: a kép egésze sötét, a világosabb részeket a harmatcseppek jelentik.

4, Itt a hisztogram jobb széle kiugróan magas, azaz a kép egy része biztosan beégett. A Lightroom segítségével könnyen meg is találhatod a túlexponált részeket: a hisztogram jobb szélén látsz egy kis nyilat. Ha rákattintasz, akkor pirossal kijelöli a túlexpontált képpontokat: ez jelen esetben az ablak. Mivel nem központi eleme a képnek, így számomra nem lényeges: a fotó többi része tökéletesen exponált, ez az, ami számít.

5, A következő példánkban a hisztogram bal széle kiugróan magas. Ha – akárcsak előbb – most is a kis nyílra kattintunk Lightroomban, akkor láthatjuk, hogy a baba arca alulexponált. A helyzet itt is az előbbi képhez hasonló: nem a kép központi eleme lett túl sötét, a fotó lényegi része helyesen exponált.

6, Csak hogy legyen egy ellenpélda is: ez a kép is túlexponált, és itt már igazán zavaró a probléma. A hisztogram jobb széle kiugróan magas, és a nyílra kattintva pontosan látható, hogy nem csak az ablak égett be, hanem a kislány arcának egy része is. Ha ilyenkor ránézel a hisztogramra, akkor azonnal tudod korrigálni a hibát, és lesz lehetőséged újrafotózni megfelelő expozícióval a képet.

7, Íme egy újabb példa: gyakran a hisztogram segítségével döntöm el, hogy a kép fekete-fehérben jól fog-e mutatni. Általában akkor lesz fekete-fehérben is látványos a fénykép, ha a hisztogram egy ponton kiugróan magas. Abban a pillanatban, hogy láttam a kislányt a fényes sávban állni, már sejtettem, hogy ez jó lesz. Ahogy látható is, a lányka körül minden szép világos, a kép többi része pedig árnyékos.

Eredeti:

Szerkesztett:

És visszatérve egy korábbi példára: ez a fotó is tökéletes választás egy fekete-fehér variációra. A hisztogram a bal oldalon kiugróan magas, de a többi tónusban is van elegendő pixel. A képnek szépek a színei, de monokrómban is izgalmas eredményt ad:

Eredeti:

Szerkesztett:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)