A digitális kamerákban négyzetek vagy pontok vannak, amiket akkor látsz, ha belenézel a keresőbe, ezek azok a pontok, ahová a kamera fókuszálni képes. Tedd a tárgyadat valamelyik pontra, nyomd meg az exponáló gombot, és remélhetőleg éles képet fogsz kapni.

De néha a kamerád nem a kívánt pontot villantja fel, vagy a tárgyad a fókuszponton kívül esik, lehet, hogy egy másik pontot akarsz választani. Ha ez ismerős, akkor meg kell tanulnod másképp használni a gépedet: próbáld ki a fókuszálás – és – újrakomponálás technikáját.

A gyerekek mindig mozognak, ezért, ahelyett, hogy egy bizonyos fókuszpontot keresnék, a középpontba a cipőjüket teszem, azután azonnal újrakomponálok, mielőtt a képet megcsinálnám.

Minden digitális kamera többféle opciót kínál, amikor a fókuszálást végzed:

  • teljesen automatikus: a kamera határozza meg, melyik pontot használja, mi legyen a fókuszban, ami azon alapul, hogy mi esik a keresőhöz a legközelebb.
  • arcfelismerő: a kamera arcot keres a látótérben és ezt részesíti előnyben. Ha több arc is van, akkor a legközelebbit.
  • egypontos: kiválaszthatsz egy pontot, hogy az legyen a fókuszban, ennél a kamerád ezt élesti a kép készítése előtt.

Vannak más módszerek is, de ezek a legismertebbek, általában működnek, de korlátozottan. Az automata és az arcfelismerő jól működnek, de nem mindig pontosak.

A fókuszálás-és-újrakomponálás olyan folyamat, aminél te választasz fókuszpontot, egyetlen pontot vagy négyzetet a keresőben, majd rögzíted a fókuszt a kioldó gomb félig lenyomásával. Aztán elmozdítod a kamerát jobbra, balra, fel, vagy le csak egy kicsit, így újrakomponálod a képet, a fókuszt ugyanott hagyva, ahol rögzítetted. Ez kicsit bonyolultan hangzik, de ha hozzászoktál ehhez a technikához, ez természetessé válik, és persze sokkal gyorsabb, mint a gombokkal vagy tárcsákkal bajlódni a mindenkori fókuszpont kiválasztására.

A kompakt gépeknél  általában a fényképezőgép a képmező közepére állítja az élességet az exponáló gomb félig történő lenyomásával. Így könnyen előfordulhat, hogy ahelyett, hogy a gyerkőcünk lenne éles – a képmező közepén – a hátterünkre kerül az élesség. Erre találták ki az ún. élességrögzítést (fókuszzár). Kompakt képeknél ezt a fókuszálás-újrakomponálás technikájával valósíthatjuk meg.

Ahhoz, hogy a gyerekünk arca legyen éles a fotón, rögzítenünk kell az élességet a gyerkőc arcán.

  1. Ehhez először komponáljuk meg a képet úgy, hogy a képmezőben a gyerek arca kerüljön a középpontba,
  2. majd nyomjuk le félig az exponáló gombot. Ezzel rögzítjük az élességet a gyerekünk arcán.
  3. Majd továbbra is tartsd félig lenyomva az exponáló gombot miközben újrakomponálod a képet, azaz úgy mozgatod a fényképezőgépet, hogy a gyereket oda helyezed a képen ahová szeretnéd.
  4. Végül nyomd le teljesen az exponáló gombot!

A következő képen bemutatom a saját kamerám mind az 51 fókuszpontját. Láthatod, hogy a tárgy, a daru gémen lévő piros színű vonószerkezet, amire fókuszálni akartam, a kamera fókuszpontjain kívül esik.

Ha csak a gépem fókuszpontjaira kellett volna hagyatkoznom, nem lettem volna képes a kívánt fotót megcsinálni. A fókuszálás-és-újrakomponálás technika egyszerű megoldást kínált. Csak annyit kellett tennem, hogy a felső vonószerkezetre fókuszáltam, ezt rögzítettem a kamerán, aztán újrakomponáltam a képet, úgy, hogy a kamera látóterét kicsit lefelé mozdítottam. Ezzel nem kötöttem kompromisszumot, tetszett a végén a kép.

Egyes kamerák igen széles fókuszálási tartományt kínálnak, amelyekkel az egész látóteret le lehet fedni, de ezeknél is időt rabló a fókuszpont kiválasztás, váltás egyikről a másikra, a kamerán lévő kezelő szervekkel. Nem mindegyik kamerán van annyi fókuszpont, mint a legjobb modelleken. Ez zavaró lehet, ha a tárgy a két pont közé esik, de a fókuszálás-és-újrakomponálás technika megoldja ezt a problémát is.

A fókuszpontot nem lehet mindig pontosan oda tenni, ahová szeretnéd, ha a kamerádra bízod az összes feladatot.

Ez az iskolai fotó illusztrálja a hagyományos fókuszálási módszer nagy problémáját, különösen a kevesebb fókuszponttal rendelkező kameráknál. Amennyiben a fókuszpontot pontosan a bal szemre akarom tenni, a hagyományos módszernél a kamera látóterét növelnem kell, ami a kívánatos kép tekintetében már kompromisszum. A kamerám korlátai miatt nem szeretném feláldozni a művészi ambíciómat, kiválasztottam a felső középső pontot (pirossal kiemelve), a kamerával a szemére fókuszáltam, aztán kicsit elmozdítva fényképeztem. Mivel csak 11 fókuszponttal dolgoztam az 51 helyett, sokkal gyorsabban tudtam kiválasztani a megfelelőt, ahelyett, hogy a kamerám hátoldalán állítgattam volna.

Ennek a babának a szemei a fókuszálható területen kívül voltak, a bal-felső négyzetre rögzítettem a fókuszpontot, újrakomponáltam és így a kívánt képet kaptam.

Ennek a módszernek a korlátait is ismerni kell, mivel nem használható mindenféle fotografálási helyzetben. A legtöbb kamerán csak kevés autófókusz mód van, az egyszeres (a kamera egyszer fókuszál, addig nem fókuszál újra, amíg nem csinálod meg a képet) és a folyamatos (a kamera folyamatosan újrafókuszál, amíg nem készül kép). Ha álló objektumot fotózol, tájat, épületet, akkor állítsd a kamerát az egyszeres fókuszálási módra, ilyenkor a fókuszálás- és-újrakomponálás technika elég jól működik

Ha folyton mozgó dolgokat fotózol, mint például családot, gyerekeket,sportot, autókat, vagy állatokat, akkor jobb eredményt kaphatsz folytonos fókuszálást alkalmazva. Ez megnehezíti a fókuszálás- és-újrakomponálás technikát, hiszen ha elmozdítod a kamerát az új felvételhez, elmozdul a fókuszpont is. Ilyenkor a a kamerát általában folyamatos fókuszálási módban hagyom, inkább én mozdulok a kívánt kép elkapásához, hiszen a tárgy ezalatt elmozdult, mialatt a fókuszt beállítottam, a képet pedig újrakomponáltam volna.

Az egyik legtrükkösebb módja a fókuszálás-és-újrakomponálásnak az a megoldás, amikor a kioldó gombot félig lenyomva tartjuk az ujjunkkal, ezalatt a képet átformáljuk. Szerencsére ez megoldható a hátsó autofókusz gombbal , ez elválasztja a fókuszálás és a képkészítés mozzanatát. A hátsó autofókusz gomb használatával és a fókuszálás-és- újrakomponálással, egészen megváltoztak a fotózási szokásaim, ügyesebb, mozgékonyabb fotós lettem.

Pontosan a Tesla „T” logóra szögezve használtam a fókuszálás-és-újrakomponálás technikát.

Még valami, amit meg kell említeni a fókuszálás-és-újrakomponálás technikával kapcsolatban, az, hogy a legtöbb kamerán a középső fókuszálási pont sokkal érzékenyebb, mint a szélen lévők, emiatt sokkal pontosabban fókuszál, különösen gyenge fényben. Külső fókuszálási pontot használva nem mindig lesz a kép olyan éles, amilyen lehetne. Amennyiben a középső ponttal fókuszálunk és újrakomponáljuk a képet, akkor jobban fog tetszeni. Nem ajánlatos ezt a technikát használni, ha felnagyított tárgyat fotózunk, vagy olyankor, ha a mélységélesség nagyon szűk határok között van, hiszen a kamera legkisebb elmozdulása is nagyon megváltoztatja a képet, a többi esetben viszont hasznos lehet.

Próbáltad már ezt a technikát? Van egyéb ötleted a fókuszálásra? Oszd meg a gondolataidat!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)