A fotózás terén sokan azért maradnak meg a telefonnál és kompakt gépeknél, mert megijednek a komolyabb felszerelés költségeitől. Nos, nem szeretnék senkit sem áltatni: a profi fényképezés bizony komoly anyagi befektetést igényel. Éppen ezért érdemes már az elején átgondolni, hogy mire kell és mire nem kell költeni.
Ebben a posztban azoknak szeretnék segíteni, akik az út elején állnak. A posztban 9, kezdő fotósok számára fontos dolgot sorolok fel.

1, Fényképező

Szinte hallom a kérdést: persze fényképező, de milyen? Mindenképpen olyan, amely lehetővé teszi a beállítások manuális kezelését. Átveheted az irányítást a fényképezés felett, a képeid minőségét többé nem a véletlen, hanem Te alakítod. Beállíthatod az érzékenységet, a zársebességet, a rekesz értékét – és egyáltalán MINDENT! Két fő márka van a piacon a Canon és a Nikon, mindkettőnek megvannak a maga hívei, de érdemes néhány kisebb márkát is figyelembe venni. Belépőszintű fényképező valószínűleg elegendő lesz első lépésként, később apránként bővíthető majd a felszerelésed.

2, Memóriakártyák

Én inkább sok kisebb, mint egy nagy memóriakártyát tartok magamnál. Így, ha az egyik megsérül, nem vész kárba az összes fényképed.

3, Könyvek

Rengeteg információ érhető el online a fotózásról, képfeldolgozásról, fényképezőkről, kiegészítőkről – és éppen azért igen könnyű elveszni ezek között. Szerintem fontos, hogy legyen egy, a legfontosabb dolgokat rendszerbe foglaló, azokat alaposan bemutató könyved. Ehhez mindig vissza lehet térni, ha elvesznél a világháló információdömpingjében.

4, Tanterv

Furán hangzik? Pedig nem árt, ha van. Gyakorolhatsz önállóan, de lényeges, hogy legyen egy terved, ami szerint haladsz. Ahogy fentebb írtam, könnyű elveszni – ha előre felvázolsz egy tervet, akkor az sokat segít az irányított haladásban.

5, Képszerkesztő szoftver

A fotók utólagos szerkesztéséhez, retusáláshoz szükséged lesz egy jó képszerkesztő szoftverre. Léteznek ingyenes programok is, de ha komolyabb megoldást keresel, akkor érdemes beruháznod egy Lightroom vagy Photoshop megvásárlásába.

6, A fényképeződ kézikönyve

Minden offline és online tankönyv mellett erre lesz leginkább szükséged – hiszen ebből tudhatod meg, hogy a Te géped hogyan működik. Szerencsére minden fényképezőhöz jár (ha használtan veszed, akkor is ragaszkodj hozzá), ezért tanulmányozd sokat és alaposan.

7, Fotóstáska

A fényképező tárolásához és szállításához szükséged lesz egy jó minőségű fotóstáskára. Minél jobban illik hozzád, minél inkább megfelel az igényeidnek, annál szívesebben viszed majd magaddal a gépet. Érdemes tehát alaposan körüljárni a témát: szerencsére minden stílusban, mindenféle anyagban lehet már fotóstáskát találni. Biztosan megtalálod a hozzád leginkább passzolót is.

8, Fotók tárolása

Nagyon hamar nagyon sok fotód lesz. A laptop/pc nem lesz elegendő a tárolásukra, előbb utóbb be kell szerezned egy háttértárolót, és/vagy felhőbe kell mentened képeidet. Lehet, hogy ódivatú, de szerintem nyomtasd is ki a legjobbakat: felemelő érzés egy szép fotókönyvet, igényes képekkel teli albumot lapozgatni.

9, Jó társaság

A fotózás magányos tevékenységként él sokunk fejében, de nem kell, hogy az legyen. Sőt társaságban ez is jobb: több ötlet, több megoldás. Jó hangulatban, jó társaságban még nagyobb öröm a tanulás. Ezért is szeretem a Babafotósuli workshopokat, ahol a közös érdeklődés hamar összehozza a társaságot.

 

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)