“A kamera legfontosabb eleme az a 30 cm, ami mögötte van.” Ansel Adams

 

1. Csináld úgy, mint a paparazzik.
Fotózd a gyerekeidet állandóan, hogy megszokják a kamerát. Legyen a kezed ügyében otthon a géped, feltöltött akkuval, lencsesapka levéve, így nem vesztegeted el a pillanatot, amikor szaladsz a kameráért. Ne várd el a gyerekektől, hogy pózoljanak a fényképezőgépnek. Kapd el a kedves, természetes pillanatokat, meg persze közöttük a többit is. Fogadok, hogy ezek lesznek majd a legkedvesebbek számodra.

2. Legyen készenlétben a kamera…. és NYUGI!!
Ha nem stresszelsz állandóan a tökéletes fotó miatt, akkor fog a csoda megtörténni, sorban fogod csinálni a jó és szép képeket a mindennapi életetekről. Ha kéznél van a géped állandóan, és nyugodt vagy, ha fotózol, akkor sokkal könnyebb megfogni a szeretni való kifejezéseiket, mozdulataikat.

3. Rosszalkodj!
Hagyd, hogy olyasmit csináljanak, amit egyébként nem szabad. (A nagymama biztos megbotránkozna, de ez működik!) Persze ne vidd túlzásba, de ha el akarod készíteni a nyerő képet, akkor ez beválik. Ötletek: dobáljon rád leveleket, ugráljon az ágyon, álljon fel a padra, vágjon grimaszokat, stb…

4. Rohanás, felugrás, átugrás, leugrás.
A legtöbb gyerek szívesen rohangál, tehát hagyjuk őket futkározni, fel-, leugrálni, mintegy ráugrani a kamerára. Ha több gyereket fotózol, fogják meg egymás kezét és egy sorban fussanak feléd. Ha az automata beállításokat használod a gépen, akkor futásról elmosódott képek készülhetnek, ezért inkább kapd le az izgatott arcukat, mielőtt futni kezdenének. (ha már kiismerted a gépedet, akkor a rohanós képek is sikerülni fognak!)

5. Nincs kedved ahhoz, hogy….?
Ha valami szokatlanra akarod rávenni a gyereket, akkor ne utasítsd, hogy tegye meg, mert akkor gyakran az jön, hogy „nem”. Inkább kérdezz: Nincs kedved ahhoz, hogy…? Nincs kedved pörögni, mint egy balerina? Nincs kedved úgy tenni, mintha egy sas lennél? Miért nem futsz felém, mint supermen? A gyerekekről tudjuk, hogy a képzeletükben minden lehetséges, hagyjuk, hogy élvezzék ezt, ezzel együtt a fotózást is.

6. Nézz a szemembe!
Ez jó trükk ahhoz, hogy lelkesült arcot vágjanak. Ne azt kérd, hogy nézzenek bele a kamerába, inkább szólj oda nekik olyat, ami felkelti az érdeklődésüket.

7. Csiklandozd!
A legjobbak a régi trükkök! A gyerekek szeretik a csiklandozást, ezzel lehet legjobban természetes mosolyt csalni az arcukra. Persze nem könnyű egyszerre tartani a kamerát és közben csiklandozni a gyereket! Vegyél valami hosszabb tárgyat a kezedbe, amivel csiklandozhatod, ilyen egy nagy levél, egy portörlő.

8. Hahotázz!
Ez az esetek 90%-ban hatásos, de ne használd túl gyakran, tartogasd akkorra, ha csodás képet akarsz csinálni. Kérd meg a gyereket, hogy nevessen, sokkal jobb lesz az arckifejezése, mintha azt mondanád neki, hogy csíííz! Nem is a nevetés közben készült kép lesz a legjobb ilyenkor, hanem az utána jövő természetes mosoly.

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)