Félsz a fényképezőt manuális módba állítani? Vagy csak nem érted, hogy miért kellene megtenned? Miért is vesződnél a beállításokkal, ha a gép megcsinálja helyetted?

 

Az alábbiakban 6 érvet hozok a manuális mód mellett, de a lényeg: ha a drága tükörreflexes gépeden az automata módot használod, akkor igazából semmivel sem jársz előrébb, mintha egy olcsó, egyszerű, kompakt géped lenne. Ha szerencséd van, akkor az esetek többségében a géped eltalálja a beállításokat, és elég jó fotót készítesz. Ha nincs szerencséd, akkor a képeid kis jóindulattal is csak átlagosak lesznek. Ha tökéletes fotót akarsz, akkor ne bízz a szenzorokban és drótokban – bízz magadban!

Ha mindig jó képet akarsz készíteni, akkor kapcsolj manuális módba. Ez az egyetlen módja, hogy hatással legyél a képed minőségére. Ne félj átvenni az irányítást; hozz bátran döntést a géped helyett! Íme az én 6 érvem:

1, Egyáltalán nem bonyolult

Manuális módban fényképezni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Először meg kell értened az expozíció lényegét (link ide: https://www.babafotosuli.hu/blog/az-expozicios-haromszog/). Ez a fényképezés alapja, így, ha nem AUTO módban fotózol, akkor erre szükséged lesz! A manuális mód ezután már csak gyakorlás kérdése. Lehet, hogy néhányszor eleged lesz ez egészből, de pár hét után már ráállnak az ujjaid a gombokra, és akár álmodból felébresztve is be tudod állítani az érzékenységet, a rekeszt vagy a záridőt. Szinte biztos vagyok benne, hogy egy hónapon belül magad sem fogod érteni, miért nem váltottál hamarabb.

2, Expozíció: a Te döntésed

A géped nem más, mint szenzorok és drótok halmaza: nem úgy látja a fotótémát, ahogy Te. Tud mérni és optimalizálni, megpróbálja eltalálni a megfelelő expozíciót. A képed lehet, hogy technikailag tökéletes lesz, de egy kiemelkedően jó fotóhoz ez kevés.

Ez a legjobb dolog a manuális módban: Te döntesz arról, hogy mi fontos a képen, hogyan exponálj. Egy ragyogó, világos képet szeretnél, miközben a fény éppen szemből érkezik? Engedj több fényt a szenzorra, mint amennyit a fényképező javasolna. Vagy éppen ellenkezőleg, sziluettet akarsz fotózni? Exponálj a háttérre, így a képed fő témája sötét és alulexponált lesz – ha a gépedre bíztad volna a beállítást, biztos nem így lenne. Ezek a megoldások a fényképező szerint nem tökéletes expozíciók: mégis gyönyörű képeket eredményeznek!

Ha szeretnél biztos lenni az eredményben, akkor állítsd be az expozíciót Te: nincs más megoldás!

3, Mindent beállíthatsz

Nem csak az expozíció felett nincs kontrollod AUTO módban, hanem a géped sok más beállítási lehetősége is elvész. Az egyik ilyen fontos beállítás a fókuszpont. AUTO módban a géped dönt a fókuszpontról – nem feltétlenül helyesen.

  • Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a géped teljesen rosszul fókuszál. A háttérre állítja az élességet, és a kép fő témája homályos marad.
  • Néhányszor csak kicsit téved. Mondjuk a modelled sapkát visel, a fényképező pedig a legközelebbi pontra állítja az élességet, így nem a modell arca, hanem a sapka lesz a legélesebb.
  • A fényképeződnek el kell találnia, hogy a kép fő témája egyhelyben áll vagy mozog. Vagy sikerül, vagy nem: 50% esély van rá. Ha Te állítod be, akkor az esély 100%-ra nő.

Még ha nem is váltasz teljesen automata módra, az élességállítás módja akkor is fontos lépés. Már csak ezért is érdemes áttekerni a tárcsát akár a rekesz-, akár a zársebesség-előválasztásos módra.

4, Rekesz-előválasztás: félútnál jársz

A rekesz-előválasztásos mód használatához mindent tudnod kell, amit az automata módhoz is. Értened kell a zársebességet, az érzékenységet: ebben a módban a kamera automatikusan állítja neked. Innen már csak egy ugrás a manuális mód! Az én tanácsom az, hogy kezdj a rekesz-előválasztásos móddal, és hagyd, hogy a kamera állítsa be a másik két változót. Gyakorolj így, majd haladj tovább az úton: a végső cél a manuális mód.

5, Nem bonyolultabb, hanem egyszerűbb

Vannak olyan esetek, amikor a rekesz-előválasztásos mód nehezebb, mint a teljesen manuális. Térjünk vissza az előző példához: ha a fénnyel szemben fotózva sziluettes képet szeretnél készíteni, akkor manuális módban az égre méred a fényt, beállítod a rekeszt, az érzékenységet és a zársebességet is a kívánt értékre (vagy egy kicsit alulexponálva), és fotózol.

Rekesz-előválasztásos módban: fényt mérsz az égre, beállítod a rekesz értékét, a gép pedig megadja a másik két változó értékét. Egyszerűnek tűnik? Mégsem az: figyelned kell a gép automata beállításaira is. Ha túl lassú a zársebesség, akkor elmosódhat a kép, ha túl magas az érzékenység, akkor nagy lesz a képzaj. Azaz, hiába állítja be a fényképeződ ezeket az értékeket, neked akkor is tisztában kell lenned a helyes beállításokkal, figyelned kell azokat és korrigálni, ha szükséges.

Ezen felül az expozíció-korrekcióra is figyelned kell: a tökéletes eredményhez kicsit alul kell exponálnod képet. Amikor újrakomponálod a képet, a gép újra fényt mér, és megváltoztatja a beállításokat: ezért rögzítened kell az expozíciót. Exponálsz, majd kezdheted elölről az egészet, hiszen a gép ezután elfelejti a korábbi beállításokat.

Nem lett volna egyszerűbb manuális módban?

A fenti feladatsor más és más lehet egyes fényképezők esetében: lehet, hogy a Te gépeden egy kicsit egyszerűbb. A lényeg azonban ugyanaz: ha különleges hatásokat szeretnél elérni a fényképeiden, akkor egyszerűbb manuális módban dolgozni.

6, Manuális vagy sem – Tiéd a döntés

A fenti példámban egyszerűbb volt manuális módban dolgozni, de vannak esetek, amikor valamelyik előválasztásos mód a jó megoldás. Ha tudsz manuális módban fotózni, nem jelenti azt, hogy folyton azt is kell használnod. Ha nem is túl gyakran, de én is szoktam rekesz-előválasztásos módban fotózni.

Hasznos lehet, ha folyamatos mozgásban vagy: pl. a gyerekekkel egy vidámparkban, ahol fontos, hogy gyorsan tudj reagálni és kattintani. Ha tudsz manuális módban és rekesz-előválasztásos módban is fotózni, akkor mérlegelhetsz, hogy adott esetben melyik a jobb megoldás számodra.

Ha több az időd, vagy különösen fontos, hogy a kép tökéletes és különleges legyen, akkor manuálisra állíthatod a géped. Ha kevés az időd, akkor maradhatsz a rekesz-előválasztásos módban.

Ha manuális módban fotózol, akkor megvalósíthatod a kigondolt képeket. Kreatívan exponálhatsz, tűéles fotókat készíthetsz. Kedvedre használhatod a kompozíció adta lehetőségeket, változtathatod a fókuszpontot, eldöntheted, hogy a fő téma hova kerüljön a fényképen. Egyszóval: te vagy a főnök a fotózásban – nem a szerencsén múlik a tökéletes kép. Készíts néhány fotót manuális módban, és ha meglátod a tökéletes eredményt, megjön a kedved a további kísérletezéshez is!

Amit ma tanulhattál

A manuális mód azt jelenti, hogy átveszed az irányítást a fényképeződ felett: Te döntesz, és Te készítesz technikailag és művészileg is tökéletes képet. Szeretnél manuális módban profin fotózni? Kövesd a weboldalomon (https://www.babafotosuli.hu/blog/)  hétről-hétre megjelenő cikkeket, a hasznos tippeket minden pénteken a Facebookon vagy gyere el egy tanfolyamra hozzám! Adj esélyt magadnak!

 

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)