Közeledik augusztus 20-a: az államalapítás és az új kenyér ünnepe. Az egész napos ünnepséget hagyományosan látványos esti tűzijáték zárja le – szerencsére már nem csak Budapesten, hanem szinte minden vidéki városban. A sötét égbolton felrobbanó és szanaszét szóródó szikrák egyaránt elkápráztatnak gyerekeket és felnőtteket.

Aki megpróbálta már lefotózni, az pontosan tudja, hogy nem is olyan egyszerű jó képet készíteni. Íme 5 tipp, hogy a Te fotód is tökéletesre sikerüljön!

1, Fehéregyensúly

Ne bízd az automatikára a fehéregyensúly beállítását: nem lesz megfelelő. Válaszd a vaku, vagy a napocska beállítást, a meleg színeket és villanásokat így ki tudod emelni. (Ha RAW-ban fényképezel, a fehéregyensúlyt az utómunka során is állíthatod).

2, Expozíció

A megszokottnál hosszabb záridővel kell fotóznod, így fontos, hogy állványra rögzített géppel dolgozz. Válaszd a manuális beállításokat, és (ha géped tud ilyet) akkor B-záridőt használj. Ennek lényege, hogy a zár mindaddig nyitva van, amíg lenyomva tartod az exponálógombot – így a felrobbanás teljes folyamatát meg tudod a képen örökíteni. Ha nem B módban fotózol, akkor is érdemes hosszabb (2-10 mp) záridőt választani.

A rekesz értékét kezdetnek állítsd f/11-re: ez egy jó köztes megoldás, ha szükséges, akkor mindkét irányban van még lehetőség a módosításra. Ha néhány fotó után úgy látod, hogy a kép túl sötét, akkor válassz kisebb értéket (nyisd nagyobbra a rekeszt). Ha túl világosnak ítéled meg az eredményt, akkor pedig csukd be a rekeszt (nagyobb f érték).

Az ISO értéke 100-200 legyen. Az automata beállítás itt sem lesz megfelelő! Ha a nagyobb rekesz mellett is túl sötétnek tartod a képet, akkor növelheted az ISO értékét. Mivel egyúttal a képzaj is jelentősen növekedhet, legyen ez az utolsó megoldás. A fényképező belső zajcsökkentése valamennyire javíthat az eredményen, ugyanakkor túl hosszúvá teszi a képfeldolgozás idejét.

3, Élességállítás

Az autófókusz ebben esetben nem fog működni: a sötét égen nincs mire élességet állítani. Marad a manuális élességállítás. Kézenfekvő ötlet a végtelenre állítani az élességet, egészen „koppanásig” (bal oldali kép), de élesebb képet kaphatsz, ha egy kicsit előtte megállsz (lásd jobb oldali kép).

Figyeld meg a kis pont és a végtelen jel helyzetét: a jobb oldali a jó beállítás, azt utánozd!

4, Kompozíció

Az időjárásra nincs ráhatásod, de azért jó, ha tudod: szeles időben tűzijátékot fotózni nem szerencsés. A szél szétfújja a felrobbanó szikrákat, a hosszú záridővel készített képek a füst miatt ködösek lesznek.

A jó képhez nem elég a szép tűzijáték: bárki le tud fotózni a sötét égen egy nagy csokor felvillanó szikrát. Az igazán különleges, gyönyörű képekhez ennél jóval több kell!

Keress izgalmas nézőpontot! Vízparton izgalmas tükröződéseket örökíthetsz meg. Ha se folyó, se tó, akkor keress egy érdekes épületet: a hosszú záridő előnye, hogy a fények szépen megvilágítják a környező tájat. Ezek segítségével egyedi kompozíciókat készíthetsz.

Tipp: az elsütőgomb benyomásakor bemozdulhat a fényképező, és így nem lesz éles a fotó. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor használj távkioldót!

5, Utómunka

A legtökéletesebb beállítások mellett is szükség lehet utómunkára. Ha RAW formátumban fotózol, akkor több lehetőséged van, hiszen akár a fehéregyensúlyt is változtathatod. JPEG formátum esetén is bőségesen javíthatsz: sötétítheted a képet, csökkentheted a képzajt, ragyogóbbá teheted a színeket, levághatod a nem kellő részeket.

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)