Bizonyára már Neked is többen javasolták, hogy fotózz RAW formátumban. Most én is emellett érvelek: ha még senkinek sem sikerült Téged meggyőzni a RAW előnyeiről, akkor most én is megpróbálom.

Akárcsak a JPEG, a RAW is egy fáljformátum. Minden fényképező, típustól függetlenül képes nyers, azaz RAW formátumban fotózni. A fényképező ebben a formátumban rögzít minden, a szenzorról érkező információt. Ha a JPEG formátumot választod, akkor a géped tömörít: megszabadul néhány információtól, egy-két beállítást elvégez helyetted (élesít, csökkenti a zajt stb.) végül elkészül a kisebb méretű JPEG kép. Az eredeti RAW fájl ilyenkor törlésre kerül. Az elkészült kép kicsit szerkesztett, formátuma lehetővé teszi, hogy azonnal megoszd a világgal.

Az utómunka szempontjából a JPEG olyan, mintha automata módban fotóznál. Kiengeded az irányítást a kezedből: az eredmény nem tőled függ, hanem a szerencsétől!

Íme 5 indok, amiért szerintem jó RAW módban fotózni -remélem sikerül meggyőznöm Téged is!

1, Fehéregyensúly korrigálása

JPEG módban a fényképezőn beállított fehéregyensúly utólag nem módosítható. Hatása kicsit korrigálható, de az eredmény nem lesz tökéletes. Amennyiben a RAW formátumot választod, akkor ez bármilyen képmanipuláló szoftverrel utólag állítható.

Egy egyszerű hasonlattal: adva van egy kék falfelület, melyet szeretnél sárgára festeni. JPEG formátumban a kékre kened a sárga festéket, így lehet, hogy a fal kicsit zöldes lesz. RAW formátumban viszont el tudod tüntetni a kéket, így a sárga festék a fehér falra kerül – és valóban sárga lesz. Egyszerű, nem?

A tökéletes fotóhoz elengedhetetlen a jól beállított fehéregyensúly: ezért fontos az utómunka során történő beállítás lehetősége.

2, Alul- vagy túlexponált képek javítása

Lehet, hogy mindent megtettél a tökéletes expozícióért, de valahol mégis félresiklott a dolog. Túl gyorsan történtek az események, nem volt idő módosítani a beállításokat – az eredmény egy alul- vagy túlexponált fotó.

Mivel a JPEG kevesebb tónust tartalmaz, azért az ilyen formátumú képek utólagos javítására csak korlátozott lehetőségeink vannak. JPEG formátumban 256 féle árnyalat van – egy RAW képben több ezer. A rengeteg adat lehetőséget teremt beégett pontok, bebukott felületek megmentésére -mindezt a képminőség romlása nélkül.

Nem akarok korábbi írásaimnak ellentmondani: elsősorban törekedj arra, hogy a fényképező beállításai jók legyenek. A RAW sok lehetőséget rejt, de nem mindenható!

3, Nincs adatvesztés az utómunka során

Ha a fenti két indok nem lenne elegendő, akkor íme egy harmadik: a RAW formátumú képek adatvesztés nélkül szerkeszthetőek. A RAW fájl úgy szerkeszthető, hogy közben az eredeti adatok nem módosulnak, nem vesznek el. Az elmentett módosítások egy JPEG kép esetében nem változtathatóak. RAW formátumban az utómunka során sem vesznek el az eredeti adatok: bármikor vissza lehet lépni az eredeti fájlhoz, és teljesen elölről kezdeni a szerkesztést.

Egy JPEG kép minden egyes megnyitás-módosítás-mentés során adatot veszt. Ha pl. megváltoztatod a képarányait, majd elmented és bezárod, akkor innen már nem tudsz visszalépni, nincs mód az első kép újraszerkesztésére. Ez minden beállításra igaz: ez a formátum könnyen felülírható, így az eredeti adatok visszanyerésére mentés után nincsen lehetőség.

Ha JPEG-ben dolgozol, és nem szeretnéd elveszteni az eredeti képet, akkor ügyelj arra, hogy mindig egy másolaton dolgozz (használd a Mentés másként… funkciót). Ha Lightroomot használsz, akkor ez sem probléma, hiszen ez a szoftver addig nem engedi menteni a módosításokat, amíg nem exportáltad a képet.

4, Jobb képminőség

Úgy vélem RAW formátumot választani nagyjából ugyanaz, mint manuális módban fotózni. A JPEG pedig – ennek analógiájára – az automata mód. Az pedig nem kérdés, hogy melyik ad jobb eredményt, ugye? Ha minden beállításod pontos és helyes, a RAW formátumú képek akkor is szebb eredményt adnak.

Ahogy fentebb írtam, a JPEG kép tömörítése során a fényképezőgép néhány képmódosítást automatikusan elvégez: kontrasztot és élességet állít, csökkenti a zaj mennyiségét. A módosítások nem egyediek: minden képen ugyanaz az algoritmus fut végig. A Te fotódról azonban neked kell döntened: Te tudod, hogy hogyan kellene kinéznie. Ha a fenti beállításokat Te végzed el, akkor sokkal jobb eredményt érhetsz el. Az árnyékok, kontrasztok finomhangolásával teheted igazán különlegessé a fotódat.

Egy jó képszerkesztő program profibb munkát végez, mint a fényképező automata beállításai. Legyen szó zajcsökkentésről, élesítésről, kontraszt-beállításról: ezek sokkal kifinomultabban használhatóak a szoftvereken.

Bármilyen jó is a fényképeződ, helyetted gondolkodni nem tud: a Te döntéseid biztosan jobbak lesznek, mint bármely kamera automatikus beállításai.

5, Színtartomány

Talán kevésbé nyomós érv, mint az előző négy, de azért ez is fontos. Ha JPEG formátumban fotózol, akkor a fényképezőn kell megadnod a preferált színtartományt. Ez általában az sRGB, hiszen ezzel a legkönnyebb dolgozni. Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor valami komolyabbra van szükség, pl ProPhoto RGB. A JPEG fájlok esetében egy lehetőséged van: amit kiválasztasz, az marad. RAW fájlok esetében az utómunka során választasz színtartományt is, így ugyanazt a képet más-más színtérrel is elmentheted.

Mi a hátránya?

Gondolom meggyőzőek a fenti érvek – de joggal merül fel a kérdés: Ha ennyi előnye van a nyers képformátumnak, akkor miért nem fotóz mindenki abban?

RAW fájlok esetében az utómunka jóval több időt vesz igénybe. Már persze, ha szeretnéd kihasználni a nyers formátum adta előnyöket. Aki igazán jó képeket szeretne, az amúgy is szán időt az utómunkára – így ebből szempontból talán nem akkor a hátrány a RAW fájlformátum.

Mivel az utómunka egyes fázisai egy mozdulattal elmenthetőek és ismételhetőek, így az egyik képen elvégzett szerkesztés lépései egy mozdulattal az összes képre alkalmazhatóak. Így már nem is olyan sok idő az utólagos képszerkesztés…

A nyers fájlformátum másik hátránya a képméret. Mivel a JPEG formátumnál nagyságrendekkel több adatot tartalmaz egy RAW formátumú kép, így a fájl mérete is jelentősen nagyobb. Sokkal több helyet foglal a memóriakártyán és a számítógépen is. RAW fájlok tárolásához nagyobb kapacitásra lesz szükség: szerencsére a memóriakártyák és háttértárolók ára az utóbbi években alaposan lecsökkent, így az ezzel járó költségek is normális mederben tarthatóak.

Na, mit gondolsz? RAW vagy JPEG?

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)