Az a kit objektív, amit a tükörreflexes géppel együtt adnak. Általában erősen közepes optika nem nagy fókuszterjedelemmel.

Az újdonsült fotósokat leggyakrabban azzal riogatják, hogy „a kit objektív ócska”. Természetesen számos előnye van a magasabb színvonalat képviselő objektíveknek, ha a költségvetésetek megengedi. De fontos tudni azt is, hogy a kit objektívekkel is sok mindent meg tudtok oldani, ha megértitek, hogyan használjátok a javatokra.

A legtöbb fotós gyorsan cseréli az objektívjét 50mm vagy 85mm-es fix obira, ha portrékat készít, nem ok nélkül. Ezek a lencsék éles képet adnak f/1.4 vagy f/1.8 beállítással, ami azt jelenti, hogy könnyebben adnak a portrénál szép, elmosódott hátteret.

Ha több időt szántok portrékészítésre, akkor feltétlenül ajánlom, hogy szerezzetek be egy fix 50 mm-es objektívet. Én is rengetegszer vetem be – megéri az árát.

Lehet, hogy drága objektívet vásárolni pénz-kérdés…
Lehet, hogy még nem döntötted el, hogy miket akarsz fotózni…
De lehet, hogy amikor a kit obival járó tükörreflexes géped mellett döntöttél, egyelőre csak meg akartad érteni a gép működését, mielőtt bármi komolyabbat vettél volna hozzá.

Jó hírem van a számodra: nagyszerű portrékat tudsz készíteni a kit objektívvel is!

Ebben a cikkben be fogom mutatni a kit objektívvel való portrékészítés korlátait, viszont ötleteket is adok ahhoz, hogyan dolgozz a nevezett korlátok között, úgy, hogy a lehető legjobb portrék készüljenek a meglévő géppel.

1. Használd a mélységélességet az előnyödre

Ahogy már fentebb említettem, a prémium objektívek használata a portrékészítésnél azért előnyös, mert f/1.4 vagy f/1.8 beállításnál könnyű elérni a kívánatos elmosódott hátteret (ezt nevezik bokeh-nek) bármilyen helyszínen. A kit objektívek csak f/3.5 és f/5.6 rekesszel tudnak képet adni, amivel nem lesz annyira elmosódott a háttér, ahogy azt az újdonsült fotósok szeretnék. Hacsak rá nem jönnek arra, hogy a blende nem az egyetlen tényező a portréknál elvárt, kellemes, elmosódott háttér előállítására.

gyerekfotózás

A másik fontos szempont az elmosódott háttérhez a gép, a fényképezendő alany és a háttér közötti távolság. Minél közelebb van hozzád és távolabb van a háttértől fényképezendő objektum, annál elmosódottabb lesz a háttér a fényképen. Ezért, ha az elmosódott hátteret létre szeretnéd hozni a kit objektívvel, akkor helyezd el az objektumot a háttértől olyan messze, ahogy csak lehet.

Ha az 50mm-es objektívet használom a gyerekek fényképezésénél az udvaron, akkor a kerítéstől egy-másfél méterre ültetem őket. Amikor kit objektívvel fotóztam, akkor kb. 10 méterre kellett ültetni őket a kerítéstől. Ilyenkor a zoomot 35-55mm-re állítottam, a legnagyobb lehetséges blendével, amit az objektív megengedett a fókusztávolság miatt, így lehet a leginkább elmosódott hátteret létrehozni.

2. Változtass perspektívát

Ha nem lehet a tárgyat a háttértől elég messze elhelyezni és/vagy a háttér nem látszódhat a képen, akkor a másik lehetőség a perspektíva megváltoztatása. Állj fel, ültesd le, akit fotózol, fényképezd felülről. Fű, beton, aszfalt, homok mind jól fotózhatók felülről, és még jobban is néznek ki a képen, mint egy nem kellőképpen elmosódott, de nem kívánatos háttér.

gyerekfotózás

Bónusz ötlet: ha felülről fotózol, akkor válts fekete-fehérre! A fekete-fehérben a fű sötét háttérnek látszik, ami szép kontrasztot ad a világosabb arcbőr színeknél. Hasonlóképpen a beton világos hátteret ad, ami a sötétebb bőrszínhez szolgáltat jó kontrasztot. A fekete-fehérben fotózás, felülről, okos módszer, ha el akarjuk kerülni a nem kellően homályos hátteret, ami a portrén nem jól mutat.

3. Törekedj az természetes pózokra és arckifejezésekre

Ha f/4 vagy f/5 beállítással fotózol, akkor a képek sokkal inkább fókuszáltak lesznek, mint f/1.4 vagy f/1.8-al. Mielőtt ezt előnytelennek éreznéd, gondolj arra, hogy mennyivel könnyebb így, ilyen blendével lekapni valakit.

Például f/5.6-nél, nagyobb lehetőséged van kisebb mozgással is képeket készíteni, anélkül, hogy kockáztatnád az elmosódottságot. Ez jó lehetőség arra, hogy olyan portrékat készíts, amik őszinték, és kevésbé pózolnak rajta az alanyaid. Próbáld meg a gyerekeket aközben lekapni, amikor feléd szaladnak, vagy a testvéreket, amikor átölelik egymást. Mond nekik, hogy forogjanak vagy ugorjanak fel. Ezek a képek biztosan jobbak lesznek, mind a beállított képek és érzelmeket, mozdulatokat közvetítenek a fotókon.

Ha nagyobb szögben fotózol, mint a mellképnél, akkor lehetőség van arra, hogy a környezetből is bemutass dolgokat, amelyek mintegy történetet mesélnek. Mint például virágok a parkban, léggömbök a szülinapi partin, vagy egy fagylaltkehely a forró nyári napon. Az a helyzet, hogy a sztori és az érzelmek adják a valódi portrét, nem a „bokeh” a háttérben.

A kit objektívek használatáról dióhéjban

Koncentrálj arra, hogy elkapd az érzelmeket, mondj el történetet, eközben kerülj olyan közel a képed alanyához, amennyire csak lehet. Ha kellően messze el tudsz távolodni a háttértől, kellemesen elmosódott lesz majd. Ha nem vagy elégedett a háttér elmosódottságával, akkor változtass inkább perspektívát és fotózz más szögből.

Vannak a kit objektíveknek korlátaik a portrékészítésnél? Igen! De ha felismerjük a korlátaikat, akkor nincs kizárva a portrékészítés lehetősége. Ellenkezőleg, ha felismered a helyzeteket, alkalmakat, amelyek közben a legjobban lehet fotózni az adott géppel, akkor jól fogod csinálni!

Ha van kit objektívvel készített jó portré képed, add közre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)