Minden fotós életében vannak hullámvölgyek. Egyszer temérdek ötleted van, szinte időd sincs mindent lefotózni, amit szeretnél. Máskor eljön az alkotói válság pillanata: amikor elfogy az ihlet, nincs kedved elővenni a gépet, fogalmad sincs, mit kaphatnál lencsevégre.

25 fotótippet hoztam: ha épp hullámvölgyben vagy, esetleg kezdő fotósként nincs ötleted, merre indulhatnál, az alábbi 25 tipp jól fog jönni. Próbáld ki őket sorban, vagy össze-vissza, és mire a végére érsz újra számtalan új ötleted lesz!

1, Önarckép

Kerülj a fényképező másik oldalára – nincs is ennél izgalmasabb feladat. Szükség lesz állványra, jó megvilágításra, meg persze saját magadra. Komponáld meg a képet fejben: állítsd be az élességet egy tárgyra, kapcsold be az időzítőd, majd áll az objektív elé, a tárgy helyére.

2, Fekete-fehér

A fekete-fehér képek kiállják az idő próbáját, ugyanakkor nem minden fénykép mutat jól fekete-fehérben. Ha a színek nem adnak hozzá a képhez, ugyanakkor árnyalatokban gazdag, vagy határozott kontrasztokkal fotóról van szó, bátran próbálkozhatsz. Izgalmas ég, látványos textúra vagy éppen zavaró képzaj esetén is érdemes monokróm variációt is készíteni.

3, Textúra

Az ismétlődő mintázatok önállóan és háttérként is remekül mutatnak. Legszebben makró-objektívvel lehet textúrát fotózni, de más típussal is bátran próbálkozhatsz. Fakéreg, cseréptető, rozsdás fémlapok, vagy éppen egy kötött takaró: számtalan ötletet találhatsz magad körül.

4, Harmadolás

Ha már hallottál már a harmadolás szabályáról, akkor azért, ha még nem, akkor azért: készíts olyan fotókat, ahol a kompozíciónál ezt a szabályt követed. Oszd a képet vízszintesen és függőlegesen is 3 egyenlő részre, és ügyelj arra, hogy a kép fő témája valamelyik vonalra essen. Fotózd le a gyermekedet: a szemek legyenek a felső vízszintes vonalon, a test vonala a függőleges vonalra essen. A profik képeit tanulmányozva észreveheted, hogy rengeteg képen alkalmazzák ezt a szabályt.

5, Készíts zajos képet

A képzaj a fotósok nagy mumusa, melyet minden körülmények között kerülni kell. Vagy mégsem? Próbálkozz meg egy zajos kép készítésével magas ISO értékkel.

6, Koncentrálj a részletekre

Figyelj az apróságokra, a téma kis részleteire. Tedd ezeket a kép fő témájává! Célszerű közel kerülni a témához vagy dolgozz hosszabb fókusztávolságú objektívvel. Fotózz más szögből, változtasd meg a perspektívát. Nagyobb rekesszel dolgozva kicsi lesz a mélységélesség, így különösen fontos, hogy az élességet pontosan állítsd be!

7, Fénycsillag

Látványos, amikor a fény csillag-alakban jelenik meg a képen. Keress egy fényforrást: a napot, utcai lámpát vagy egy egyszerű asztali lámpát. Figyelj arra, hogy a nap ne érkezzen teljesen szemből az objektívbe – károsítja a szemedet! Használd a legkisebb rekeszt. Ha állvánnyal dolgozol, akkor viszonylag alacsony ISO értékkel is szép képeket készíthetsz. Ha kézben tartod a gépedet, akkor figyelj arra, hogy rövid legyen a záridő (ehhez valószínűleg nagyobb érzékenységre lesz szükséged).

8, Színek

Mélyedj el egy kicsit a színelméletben, és komponálj a képeidbe komplementer színeket: kéket naranccsal, pirosat vagy lilát zölddel.

9, Aranymetszés

Az egyik Facebook-posztomban már említettem az aranymetszés szabályát. A különleges aránypár sok helyen fellelhető a természetben, az építészet már az ókori görögök óta ismeri. Használd Te is!

10, Sziluett

Ha eddig mindig a hátad mögött volt a fény, akkor légy bátor és kerülj szembe vele! Mérd a fényt egy pontra, az égre, így az alakok biztosan sötétben maradnak.

11, Bokeh

A bokeh japán szó, azt jelenti elmosódás. A fotózásban a háttérben megjelenő becsillanásokra alkalmazzuk. Ezek a becsillanások különlegesen szépek tudnak lenni – ilyen például a leveleken átsütő nap. Titka a kis rekesz és a hosszú fókusztávolság. A háttér és a modell között legyen nagy a távolság, Te viszont kerülj közel a modelledhez.

12, Háromszög

Újabb kompozíciós ötlet: a háromszög. Ez a technika vezeti a szemet, érdekesebbé teszi a témát. Törökülésben ülő vagy fűben hasaló, könyöklő gyerek tökéletes példa, de a tekintetet jól vezeti a fotón az út, vagy bármilyen más vonal.

13, Üres területek

Ha a fotódon sok az üres (negatív) terület, akkor az hangsúlyosabbá teszi a kép fő témáját. A téma és az üres területek arányára nincs igazán jó szabály. Próbálgasd, készíts többféle verziót (akár utólagos vágással) és tapasztald ki az optimális verziót.

14, Közeli portré

Ez az egyik kedvencem: töltse ki az arc a kép nagy részét! Állítsd a modelledet a fényforrás közelébe, használd a lehető legnagyobb fókusztávolságot (min 50 mm) és a legnagyobb rekeszt (F2.0 vagy F2.2). Figyelj arra, hogy a szemek élesek legyenek. Töltsd ki a képet az arccal és légy kreatív a kompozícióval!

15, A fény

A fotózás alapja a fény. Tedd kivételesen a kép fő témájává!

16, Nagy rekesz

Fotózz a lehető legnagyobb rekesszel: ennek értéke minden objektívnél más és más. Ilyenkor a mélységélesség nagyon kicsi, így különösen fontos, hogy jól állítsd be az élességet. Apró részletek lesznek élesek a fényképeden, minden más pedig szépen elmosódik.

17, Szimmetria

Ha kipróbáltad a harmadolást, akkor próbáld ki a középre komponálást is. Gyakran a szimmetria különleges hatást ad a fotóknak, próbáld kihasználni.

18, Makró

A makrófotózás mindenkit kimozdít az alkotói válságból. Nem lesz feltétlenül szükséged makró-objektívre: zoomolj a témára és vágd meg az utómunka során a képet. A témához elég egy cserép virág, néhány gyümölcs vagy éppen egy szép porceláncsésze.

19, Fotózz felülről

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a perspektíváról, hiszen nem mindig könnyű megcsinálni. Kerülj a témád fölé: székről, létráról, erkélyről: a magasból lefelé fényképezve egészen más, izgalmasabb oldalát mutatja minden.

20, Kevés fény

A fotózáshoz fényre van szükség, ezért általában szeretjük, ha sok fény áll rendelkezésre. Érdemes azonban próbálkozni kevés fényben is: borongós hangulatú képek születnek, melyek fekete-fehérben még különlegesebbek lesznek.

21, Keretezés

Komponáld úgy a képet, hogy a téma keretbe kerüljön. Számtalan lehetőség van: faág, ablakkeret, ajtó, játszótéri mászóka. Vonzza a tekintetet, plusz értéket ad a fotóhoz.

22, Életlenség

Ha már magabiztosan tudsz élességet állítani, akkor tedd tudatosan életlenné a képet. Állítsd a gépet manuális élességállításra, majd életlenítsd a fotót. Legyen felismerhető a téma, de ne teljesen éles – próbálkozz a témával, mert egyszerűnek hangzik, de nem is annyira az!

23, Ellenfény

Ha ellenfényben (pl. ablak előtt) fotózol, különleges hatást érhetsz el a képeden. Használd ki a reggeli vagy esti laposabb fényeket. Egy pontban mérj fényt, de ellenőrizd a képet, hogy ne legyen alulexponált. A pontos élességállításhoz jól jön az objektív napellenzője!

24, Alul- és túlexponálás

Sokszor magyarázom, hogyan kell helyesen exponálni – most mégis arra bíztatlak, térj el az „optimálistól”. Exponálj alul: borongós hangulatú fotót kapsz. Exponálj túl: vidámabb, elevenebb lesz a képed hangulata. Makrofotóknál is célszerű alulexponálni, kiemeli a részleteket.

25, Hamis fekete háttér

Nincs feltétlenül szükséged egyenletes fekete falra vagy drapériára, ha sötét hátteret szeretnél a képeden. Állítsd vagy ültesd a modelledet erős fényforrás közelébe, és egy viszonylag sötét háttértől kellő távolságba.

Ennyi az ötletbörze: jó próbálkozást!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)