Ha nem profi modelleket fotózol – és családi képek esetében ez viszonylag ritka – akkor nem csak a fényképezőt, hanem képed szereplőit, a Te modelljeidet is neked beállítani. A jó póz a sikeres képek egyik titka. Ebben a posztban 22 olyan pózt, beállítást gyűjtöttem össze, mely nálam már bevált. Próbáld ki Te is!

1, A kezek

A kezek beállítása nehéz ügy, sokan küzdenek vele. Ha a modelled nem tud mit kezdeni a karjaival, akkor használja: érintse meg az arcát, karját, fogja meg a kabátját, kalapját, sálját. Ha a kéznek van funkciója, akkor máris jobban mutat a képen.

2, Hátizsák

Amikor nagyobb korkülönbségű, és ezért különböző magasságú gyerekeket fotózol, jól jöhet a „hátizsák” póz. Vegye a nagyobbik a hátára a kisebbiket, így közelebb kerül egymáshoz az arcuk. Nem csak testvérek esetében, hanem gyerek-szülő, vagy akár párok fotózásakor is bevetheted ezt a pózt: érzelemgazdag, vidám képek születnek. Gondosan válaszd ki a fotózás szögét, hogy a magasabbik gyerek ne tűnjön túl nagynak.

3, Vállak

Érdemes külön figyelni a vállak beállítására, mert ezen áll vagy bukik minden. Egy tuti tipp hölgyekhez-lányokhoz: álljon a modelled oldalvást, tegye a kezét a csípőjére, a könyöke nézzen hátrafelé. Legyenek a vállak lazák, a fényképező felé eső láb hajlítva, lazán, a testsúly inkább a másikra helyeződjön.
Az arc forduljon a váll felé, oldalra, a modell az elülső vállat kicsit emelje meg, a felsőtestet pedig mozdítsa el az objektív felé.

4, Karba tett kezek

Ültesd le modelled egy viszonylag alacsonyabb ládára, úgy, hogy a térdei legalább a derekával azonos magasságba (vagy akár feljebb) kerüljenek. Modelled kicsit előredőlve karolja át a térdeit. Fotózd úgy, hogy a kezek kerüljenek a kép előterébe.
Karjait többféleképpen tarthatja: összekulcsolva, egyik kéz a másikra fektetve, teljesen átölelve a térdet, vagy oldalt fektetve. Fontos, hogy a modell lazán, hosszan kinyújtva tartsa a kezét. Ez a póz is hölgyeknél lesz ideális.

5, Kapcsolat

Ha párokat fotózol, akkor az a cél, hogy a kettejük közötti kapcsolat, érzelmi kapocs is látható legyen a fényképen. Egy kézmozdulat vagy akár csak egy fejbiccentés is sokat mondhat. Fotózd „körbe” a párt, sokféle szögből készíts képeket, hogy mindent elmondhass az ő közös történetükről. Figyeld meg, hogy mi működik és mi nem, sokat tanulhatsz belőle!

6, Ölelés

Ha gyerekeket fényképezel, legyél Te is gyerek. Ne tolakodj, ne irányíts, ne birizgáld őket. Egy dolog, ami mindig működik: az ölelés és a puszi. Igazi, szeretettel teli pillanat amikor két pici megöleli egymást. Ha meg akarod nevettetni őket, akkor – szégyen, nem szégyen – pisis-pukis témájú viccek bevetése a legsikeresebb. Hatásosabb, mint a „csíííííz” módszer!

7, Séta

Nem csak az egészségre, a fényképre is pozitív hatással van egy jó kis séta. Szabadtéri, családi csoportképeknél, egy kis szünetnek is felfogható, ha megsétáltatod őket. Közben tegyél fel kérdéseket: válaszadás közben egymás felé fordulnak a szereplőid. Kérd meg, hogy fogják egymás kezét, öleljék át egymás vállát.

8, Magasból

Várandós anyukákat szívesen fotózok felülről. Ez a szög kiemeli a lényeget (a pocakot), és elrejti a kevésbé előnyös dolgokat. Kifejezetten szép, jó hangulatú képeket készíthetsz ebből a perspektívából. Egy kisebb létra, fellépő már elegendő lehet, hogy feljebb kerülj.

9, Hátranézve

Ha párokat fényképezel, egyikőjük karolja át hátulról a másikat, és forduljanak egymás felé. Ilyenkor az arcok ugyan nem láthatóak szemből, de a kettőjük közötti érzelmi kapocs mégis megjelenik a képen.

10, Érzelmek

Családi csoportképeknél fontos, hogy érzelmek is legyenek a fotókon. Az érzelmek egyik kifejezője a kéz: ezért gyakran szerepeltetem aktívan őket.

Megkérem a szülőket, hogy érintsék meg a gyermekeiket: simítsák meg az arcukat, borzolják fel a hajukat, dörzsöljék meg az ujjaikat, vagy akár csak pöcköljék meg a fülüket. Ha a kéz aktívan szerepel a képen, akkor hangsúlyozd azokat, így mutasd meg az érzelmeket!

11, Perspektíva

Gondold át, hogy milyen irányból fotózol. A kiválasztott perspektívának lényeges hatása van a kép hangulatára.

Ha felülről fényképezel, akkor a modelled kisebbnek, gyengébbnek, alázatosabbnak tűnik. Ha az ő szemmagasságából készül a kép, akkor erősebbnek, határozottabbnak láttathatod.

12, Pörgés

Egy egyszerű trükk azokra az esetekre, amikor szülő és gyermek egyaránt megszeppen az objektív előtt.
Kérd meg a szülőt, hogy emelje fel a gyermeket: arcuk kerüljön egymás mellé, lábáit karolja át és perdüljenek meg gyorsan. Amint visszafordulnak a kamera felé, azonnal exponálhatsz: eddigre biztosan sikerül feloldódni, és előkerültek a legtermészetesebb mosolyok is. Ha mindkét szülő jelen van, akkor egy gyors ölelés a másik oldalról, és kész is a mosolygós szülő-gyerek szendvics!

A pörgés minden életkorú gyereket mosolyra késztet. Nagyobbaknál lehet, hogy többször is ismételni kell, és izgatott hangú visszaszámlálással fokozni a hatást, de garantáltan működik!

13, Férfiasan

Volt már szó gyerekekről, hölgyekről – mi működik fiúk és férfiak esetében? Ha a vállak az objektívvel szemben állnak, akkor kiemelhetjük a modell férfias vonásait. Egy lépcsőn kicsit feljebbről fotózva könnyebb elérni, hogy az állát ne emelje meg túlzottan.

14, Ülve és támaszkodva

Ha kéznél van egy lépcső, egy hosszú pad, vagy akár egy farönk, akkor ültesd rá a modelled. Egyik kézzel támaszkodjon hátra, a térdeit emelje meg (az objektívhez közelebb eső térd legyen magasabb). A hát maradjon függőleges!

15, Suttogó

A suttogó-módszert párok fotózásához ajánlom. Oldalt állítom a párt, a férfi hátulról karolja át párja nyakát. A hölgy megfogja a párja karját, majd arra kérem őket, hogy kerüljenek közel egymáshoz, és suttogjon bele valamit a férfi a párja fülébe. Biztosítom őket arról, hogy semmit se hallok, így aztán bátran lehet vicceset, titkosat mondani – minél régebbi a kapcsolat, annál biztosabban tudják megnevettetni egymást. A fókusz a hölgy arcán van ilyenkor.

Pocakfotózáskor is jól működik – ilyenkor az apa és az anya keze is a pocakon legyen, hiszen az a lényeg. Egy arcra adott gyengéd puszival könnyű megmosolyogtatni a kismamát.

16, Várakozás

Örökmozgó kisgyerekeket nem könnyű fotózni. Egy jó módszer: megkérem a gyermeket, hogy háromra kezdjen el nagyon gyorsabban szaladni, mondjuk, mint egy párduc. Exponálok, amíg lassan számolok – így lesz egy képem a lelkesen várakozó gyerkőcről. Majd exponálok futás közben: ezen a képen az örökmozgók semmihez sem hasonlítható energiája jelenik meg.

17, Szemben

Gyengéd pillanatképekhez: ölelje át egymást szülő és gyermek szemből. Érjenek össze az arcok, legyen két test vonala is szemben egymással. Sokféle kép készülhet így: egymásra nézős, mindenki a kamerába néz, csak a gyermek néz az objektívbe stb.

18, A lábak

A megfelelő testhelyzet kiválasztásakor nem szabad elfelejtkezni a lábakról sem. Az aszimmetria hasznos a páros végtagok elhelyezésekor. Lendületesebb képekhez mutasson valamilyen mozdulatot a modelled: hajlítsa be a lábát, emelje meg a térdét, a lábujja vagy a sarka érje a talajt. Ülő helyzetben a kezek legyenek a térden, az egyik térd legyen lejjebb, mint a másik. Játssz bátran a perspektívával: egy-egy apró módosítás is jelentős változást okozhat a képek kompozíciójában.


19, Baba a magasba

Kisbabás családokat szívesen ültetek egy csoportba, majd megkérem az egyik szülőt, hogy emelje a picit a magasba és így játsszon vele. Egyszerű és nagyszerű módja arra, hogy a gyermek is része legyen a csoportképnek, ugyanakkor természetes mosolyokat és valódi érzelmeket örökítsünk meg a képen.

20, Csikizés

Ha a gyerekek már iskoláskorúak, akkor a szülők ölébe ültetem őket, akik alaposan megcsiklandozzák őket. Ilyenkor egészen közelről, nagylátószögű lencsével fényképezek: így biztosan látszódni fognak a kacagó gyermekarcok.

21, Meglepetés

Jegyespár, menyasszony-vőlegény fotózásakor sokszor használom ki a meglepetés erejét. A vőlegényt kb. 10 lépéssel a menyasszony mögé állítom, és azt kérem, hogy óvatosan közelítsen, majd hirtelen ölelje át és csókolja meg a párját. A meglepetés ereje mindig működik, nagyszerű képek születnek az ölelés előtt és közvetlenül utána is!

22, Természetes mosolyok

A „csííííz” felszólítás nem tökéletes: az eredménye ritkán természetes. Gyerekek esetében az egyik legbiztosabb módszer a korábban már említett csikizés. Különösen nehéz a helyzet, ha egy családban több, különböző életkorú gyereket kellene egyszerre megnevettetni és a figyelmüket fenntartani. Ilyenkor jól jön valami játék vagy érdekesség, ami leköti és megnevetteti őket – a természetben akár egy nagy halom lehullott levél, friss hó, virágok, de a buborékfújó vagy sok színes labda beltéren is bevethető. A gyerekek örömét látva még a szülők mosolya is szebb lesz. Jó módszer, ha beszélteted a gyerekeket – kérd meg őket, hogy súgják a testvérük fülébe a legnagyobb titkukat, mondják el a kedvenc viccüket. Az eredmény: vidáman kacagó gyerekek!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnéd, havonta küldünk neked infót a legújabb fotótanfolyamokról és rendszeresen olvashatsz menő fotózás tippeket, trükköket is.

Sikeresen feliratkoztál a BabafotóSuli hírlevelére! Jó fotózást és szép fényeket! ;-)